HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2959- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Maişeti

 

7154- * ... Bize Muhammed b. İshak, ez-Zühri’den tahdis etti. O Ubeydullah b. Abdullah b. Ebi Sevr'den, o İbn Abbas'tan, o Ömer b. el-Hattab (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzuruna girmek için izin istedim. O yüksekçe bir odada iken onun huzuruna girdim. Bir hasır parçası üzerine uzanmış yatıyordu. Hatta onun (vücudunun) bir kısmı da toprak üzerinde idi. Başının altında lif doldurulmuş bir yastık vardı. Başının üstünde de tabaklanmış bir deri(den kırba) vardı. Odanın bir kenarında da mazı vardı. Ona selam verdikten sonra oturdum ve: Ey Allah'ın Rasulü sen Allah'ın Nebisi, seçtiği, yarattıkları arasından çıkardığı en hayırlılarısın. Kisra ve Kayser altın tahtlar, ipek ve atlas döşekler üzerinde yatıyorlar dedim. O şöyle buyurdu: "Ey Ömer onlar hoş ve güzel şeyleri kendilerine dünyada kendilerine acilen (peşin olarak) verilmiş kimselerdir. Kısa bir süre sonra da kesiliverecektir. Bizler ise iyilik ve güzelliklerimiz ahretimize ertelenmiş kimseleriz."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 2336; Müs!im, 1479. Oldukça uzun ila hadisi arasında. Hadis bu şekliyle İbn Mace, 4153'te yer almıştır. Hakim hadis hakkındaki değerlendirmesinde yanılmıştır. Hadis Buhari ve Müslim'de vardır.

 

 

 

7155- ... Bize İsrail, Hilal el-Vezzan’dan bildirdi. O Ebu Bişr’den, o Ebu Vail’den, o Ebu Said el- Hudri (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim helal yerse, sünnet çerçevesi içerisinde amel ederse, insanlar da onun kötülüklerinden emin olursa cennete girer." Ashab: Ey Allah'ın Rasulü bu vasıftaki insanlar bugün ümmetin arasında pek çoktur dediler. Allah Rasulü: "Benden sonraki nesillerde de olacaktır" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2520 İsrail’den böylece rivayet etmiş ve: Biz bunu ancak İsrail'in rivayet ettiği bir hadis olarak biliyoruz demektedir.

 

 

 

7156- ... Bize Ameş tahdis etti, bana Sabit b. Ubeyd tahdis etti, bana el-Kasım b. Muhammed tahdis edip dedi ki: Aişe (r.anha) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarından birisinin yanına girerdi de onun yanında bir tulumda az miktarda bal bulunurdu. O da ondan eliyle alıp ağzına çalardı. Yanında bir süre otururdu. Bu hal diğerlerinin şüphe etmelerine (kıskanmalarına) sebep oldu. Bundan dolayı Aişe, Hafsa'ya ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir diğer zevcesine (durumdan) bahsetti. Biz de ona: Biz senden meafir denilen hoş olmayan kokulu bir bal kokusu alıyoruz dedik. O: "Sadece filanın yanında parmağımla alıp ağzıma çaldığım bir bal yedim, bir daha da onu yemeyeceğim" buyurdu.

 

Diğer Tahric: Senedi sahihtir. Buhari, 4913; Müslim, 1474; Ebu Davud, 3715; Nesai, VI, 151 ve diğerleri.

 

 

 

7157- ... Bize Hammad b. Seleme tahdis etti, bize Sabit, Humeyd’den bildirdi. O Enes b. Malik (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Um Suleym'in bir kasesi vardı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e onunla içirmediğim hiçbir içecek kalmadı. Bal, süt, İbiz ve su.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai, VIII, 335 hasen bir hadistir.

 

 

 

7158- * ... Bize Mistam b. Müslim tahdis edip dedi ki: Muaviye b.

Kurra'yı şöyle derken dinledim: Babam dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte gazaya çıktık ama iki karanın dışında da yiyecek bir şeyimiz yoktu, sonra: İki karanın ne olduğunu biliyor musun dedi. Hayır deyince, babam: Su ve hurmadır dedi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 19; Taberani, Kebir, XIX, 51; Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, II, 302; Mecma, X, 321'de Bezzar ve Evsat'ta Taberani tarafından rivayet edildiğini belirtmekte ravilerinin de sika olduklarını ifade etmektedir.

 

 

 

7159- ... Bize Muhammed b. Aclan, el-Ka'ka b. Hakim'den tahdis etti.

O el-Kasım b. Muhammed'den, o Aişe (r.anha)'den şöyle dediğini nakletti:

Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın aile fertleri üzerinden bir buçuk ay geçip gider ve onların evlerinde ne bir kandil, ne de başka bir şey için ateş yanmazdı. Ben ona: Peki, neyle yaşıyordunuz dedim. O: Hurma ve su dedi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, IX, 478; Müslim, 2970-2973; Tirmizi, 2357, 2358, 2473; İbn Mace, 3344, 3346, 4144, 4145 Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır. Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmişlerdir.

 

 

 

7160- Bize İshak b. Yusuf el-Ezrak tahdis etti, bize Mis'ar, Hilal erRezzan’dan tahdis etti. O Urve’den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangi günde iki öğün yemişse mutlaka onlardan birisi hurma olmuştur.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7161- ... Bize Said el-Cureyri, Abdullah b. Şakik'in şöyle dediğini bildirdi: İki sene Ebu Hureyre'ye komşuluk ettim, şöyle dedi: Ey Şakik'in oğlu -Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hücrelerini kastederek- şu hücreleri (odaları) görüyor musun? Ben bizlerin bunların yanında hiç birimizin karnını doyuracak yemeğinin bulunmadığı zamanları gördüm. Öyle ki bizden her birimiz bir taş alır onu ip ile yahutta davarların ayaklarının bağlandığı iplerden birisiyle karnına bağlardı. Nefsim elinde olana yemin ederim ki Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'yi ben aramızda az miktarda hurmaları paylaştırırken görmüştüm. Bizden her birimize yedi tane hurma isabet etmişti. Yedi tane hurma arasında bir tane vardı ki oldukça kuru idi. Onun yerine iyi bir tane hurmanın olması da beni memnun etmezdi. (İbn Şakik) dedi ki: Neden ey Ebu Hureyre dedim. O şöyle dedi: Çünkü o kuru hurmayı çokça çiğnemek zorunda kaldım, bu sebeple onu ağzımda çevirip durdum.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 5116; Tirmizi, 3770; Müslim, 2976. Buradaki ile aynı manada ama bu lafızia değil.

 

 

 

7162- ... Muhammed b. Ebi Humeyd, Muhammed b. el-Münkedir'den tahdis etti. O Urve’den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Üzerimizden kırk gün geçer ama Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın evinde ne kandil, ne de başka bir şey yakılmazdı. (Urve) dedi ki: Biz: Peki, anacığım neyle yaşıyordunuz dedim. O: İki kara ile hurma ve su dedi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2960- iki Güzel Yiyecek Hurma ve Süt