HAKİM

el-Müstedrek

AHKAM

 

2957- Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Rüşvet Verene de, Rüşvet Alana da Lanet Etti

 

7148- ... Bize İbn Ebi Zi'b, el-Haris b. Abdurrahman’dan tahdis etti. O Ebu Seleme’den, o Abdullah b. Amr (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rüşvet verene de, rüşvet alana da lanet etti.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Bunun şahidi de Ebu Hureyre’den meşhur olan hadis ile Sevban'ın rivayet ettiği hadistir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 1337; Ebu Davud, 3580. Sahih kabul edilmiş bir hadistir. Bunu bu şekilde İbn Mace, 2313; İmam Ahmed, Müsned, II, 164; Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 2276; Beyhaki, esSünenu'l-Kübra, X, 138; Beğavi, Şerhu's-Sünne, X, 88; İbnu'l-Carud, el-Münteka, 586; Veki, Ahbaru'l-Kudad, I, 46

 

 

 

7149- Ebu Hureyre yoluyla gelen hadis: ... Bize Ebu Avane, Ömer b. Ebi Seleme’den tahdis etti. O babasından, o Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hüküm vermek hususunda rüşvet vereni de, rüşvet alanı da lanetledi. 

 

Diğer Tahric: Hasen bir hadistir. Hatib, Tarih-u Bağdat, X, 254; Veki, Ahbaru'l-Kudad, I, 47; Tirmizi, 1336; İbnu'l-Carud, Münteka, 585; İbn Hibban, Sahih, 1196

 

 

 

7150- Sevban yoluyla gelen hadise gelince: ... Bize Muhammed b. Said elAsbahani tahdis etti, bize Yahya b. Ebi Zekeriya b. Ebi Zaide, Leys’den tahdis etti. O Ebu Zur'a’dan, o Sevban (r.a)’dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Allah rüşvet vereni de, rüşvet alanı da, ikisi arasında yürüyen (aracılık yapan) rüşvet aracısını da lanetlemiştir."

 

Eğer Ömer b. Ebi Seleme ile Leys b. Ebi Süleym bir hadisin senedinde geçiyorsa ben Ömer b. Ebi Seleme ile Leys b. Ebi Süleym'in geçtiği senetleri ancak şahit hadisler zikrederken (kitabıma) kaydettim. Asıl hadislerde ise onların geçtiği senetlerle rivayet edilen hadisleri zikretmedim.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, 1415; İmam Ahmed, Müsned, V, 279; Bezzar, Müsned, 1353 bu yoldan senedinde bazı farklılıklarla birlikte çünkü sözü geçen kaynaklar Leys'den, o Ebu'I-Hattab'dan. o Ebu Zur'a'dan diyerek arada Ebu'l-Hattab'ı fazladan zikretmişlerdir ve o meçhul bir ravidir. Leys de hafızası karıştığından ötürü terkedilmiştir. Bundan dolayı senet Mecma, L 19S'de belirtildiği üzere zayıftır. Ancak metin şahitleri sebebiyle sahihtir.

 

 

 

7151 - * ... Bize Sadan b. el-Velid, Ata’dan tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim on kişinin başına yönetici olur da aralarında sevdikleri ya da hoşlanmadıkları hususlarda hüküm verecek olursa kıyamet gününde elleri boynuna bağlanmış olarak gelecektir. Eğer Allah'ın indirdikleriyle hükmetmiş, hükmünde rüşvet almamış, haksızlık da etmemişse kıyamet gününde o zincirleri çözülür ki o gün onun zincirlerinden başka zincir olmayacaktır. Eğer Allah'ın indirdiklerinden başkaları ile hüküm vermiş, hükmünde rüşvet almış ve iltimas geçmiş ise sol eli sağ eline bağlanır ve bu haliyle cehenneme atılır. Beş yüz yıl süreyle yuvarlandığı halde bir türlü dibine varamayacaktır."

 

Sadan b. Velid el-Beceli Kufeli hadis rivayeti az olan birisidir. Buhari ve Müslim ondan hadis rivayet etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecma, V, 206'da belirtildiği üzere Taberani, Kebir ve Evsat'ta rivayet etmiş olup, ravileri sikadırlar. Ancak burada zikrettiği muhtasar lafız ile kaydedilmiştir. Sonra tekrar bunu buradakine yakın olarak yeniden hadisi kaydedip, Taberani, Evsat'ta rivayet edildiğini belirttikten sonra: Senedinde Sadan b. el-Velid vardır onu tanımıyorum demektedir ama Zehebi, Telhis'de: Sadan b. Velid el-Beceli Kufelidir, hadis rivayeti az olan bir ravidir. Buhari ve Müslim ondan rivayet nakletmemişlerdir demektedir.

 

 

 

7152- * ... Bize Sehl b. Atiyye tahdis edip dedi ki: Ben et-Taff denilen yerde Bilal b. Ebi Burde'nin yanında idim. Atlılar gelerek ona et-Tafflıların zekatı ödemediklerinden şikayet etti. Bu sefer Bilal gelenlerin söylediklerine dair bir soruşturma yapmak üzere bir adam gönderdi. Giden kişi bunu yapan adamın nesebinin tenkit edildiğini görüp, Bilal'e dönerek ona durumu haber verdi. Bu sefer Bilal tekbir getirerek şöyle dedi: Bana babam Ebu Musa (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim insanlar aleyhine yöneticiye söz alıp taşırsa o ya aklı başında olmayıp, doğru hareket etmeyen birisidir yahutta onda bu halden bir şeyler vardır."

 

Bu Bilal b. Ebu Burde’den gelen hadisin çeşitli senetleri vardır ki en iyileri budur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2958- Rabbini Gazaplandırmak Suretiyle Bir Yöneticiyi Razı Eden Bir Kimse Allah'ın Dininden Çıkmış Olur