HAKİM

el-Müstedrek

AHKAM

 

2952- Bedevi (Göçebe) Bir Kimsenin Şehirli Hakkındaki Şahitliği Caiz Olmaz

(başka kimlerin şahidliği caiz değil)

 

7130- ... Bize Nafi b. Yezid, İbnu'l-Hadd'dan tahdis etti. O Muhammed b. Amr’dan, o Ata b. Ata’dan, o Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Göçebe bir kimsenin şehirde yaşayan bir kimse hakkındaki şahitliği caiz değildir" buyurdu.

 

7131- * ... Bize Müslim b. Halid tahdis etti, bize el-Ala b. Abdurrahman babasından tahdis etti. O Ebu Hureyre’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Dindarlığı hususunda zan (itham) altında bulunanın da, düşmanlık sahibinin de şahitliği caiz değildir."

 

Diğer Tahric: Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7132- ... Bize İbn Cureyc, İbn Ebi Muleyke’den, o İbn Abbas (r.a)’dan küçük çocukların şahitliği hususunda şöyle dediğini nakletti: Aziz ve celil olan Allah: "Şahitlerden razı olduğunuz kimseler arasında ... " (el-Bakara, 282) buyurmaktadır. (İbn Abbas) dedi ki: Küçük çocuklar (şahitlik yapmak için) razı olunan (beğenilerek kabul edilen) kimselerden değildirler.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7133- ... Bize İbrahim es-Saiğ, Ata b. Ebi Müslim'den tahdis etti. O Nafr den, o İbn Ömer (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim haksızca bir dava konusunda (birisine) yardım edecek olursa ondan vazgeçinceye kadar Allah'ın gazabındadır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir ve Evsat'ta uzun olarak rivayet etmiştir. Heysemi, Mecma, X, 91'de bunu kaydederek ravilerinin sika olduklarını söylemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2953- Kim Bir Batıla Yardım Ederse Allah'ın Himayesi Ondan Uzaklaşır