HAKİM

el-Müstedrek

AHKAM

 

2944- Emirlik Bir Emanettir, Kıyamet Gününde ise Rezillik ve Pişmanlıktır

 

7102- ... Bize Şuayb b. el-Leys b. Sad tahdis etti, bana babam Yahya b. Said’den tahdis etti. O el-Haris b. Yezid el- Hadrami’den rivayet ettiğine göre Ebu Zerr (r.a) Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e beni emir tayin et dedi. Allah Rasulü: "Şüphesiz ki sen zayıfsın ve muhakkak bu bir emanettir ve gerçekten bu kıyamet gününde rezillik ve pişmanlıktır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Yahya b. Said'den, o Said b. el-Müseyyeb’den, o Ebu Zerr'den diye de nakledilmiştir:

Bize Ebu'n-Nadr el-Fakih haber verdi ... Bize Yahya b. Said, Said b. elMüseyyeb’den tahdis etti. O Ebu Zerr (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Ey Allah'ın Rasulü beni emir tayin et dedim. O şöyle buyurdu: "Emirlik bir emanettir, kıyamet gününde ise rüsvaylık ve nedamettir. Hak ile emredip, o hususta üzerindeki sorumlulukları eksiksiz olarak hak ile yerine getirenler müstesna."

 

 

 

7103- ... Bilal b. Ebi Musa’dan, o Enes b. Malik (r.a)’den rivayet ettiğine göre Haccac kendisini Basra'ya hakim olarak tayin etmek istedi. Enes şöyle dedi: Ben Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'yi şöyle buyururken dinledim: "Her kim hakim olmayı ister ve hakim olmak için de başkasından yardım ister (yahut alır) ise onunla kendisi baş başa bırakılır (yani hüküm vermekte doğruyu bulmak hususunda Allah'ın yardımından mahrum kalır.) Kim de onu istemezse, onu elde etmek için de başkasından yardım da almazsa ona doğru şekilde hüküm vermesine yardımcı olacak bir melek görevlendirilir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. 

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 2578; Tirmizi, 1323, 1324; İbn Mace, 2309. Çeşitli rivayet yolları ile has en bir hadistir.

 

 

 

7104- * ... Bize el-Velid b. Müslim tahdis etti, bana Abdulaziz, İsmail b. Ubeydullah'tan tahdis ettiğine göre Süleyman b. Habib kendilerine Ebu Umame el-Bahili (r.a)'dan tahdis ederek Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir: "İslamın kulpları teker teker sökülecektir. Her bir kulp söküldükçe bir sonraki de (sökülmesi için) teşebbüs edilir. İlk sökülecek kulp (İslam'a göre) hüküm vermek olacaktır, sonuncuları ise namaz olacaktır."

 

Hakim -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- dedi ki: Burada sözü geçen Abdulaziz, Abdulaziz b. Ubeydullah b. Hamza b. Suhayb'dir. İsmail ise İsmail b. Ubeydullah el-Muhadir'dir. Senedin tamamı sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 2sı; İbn Hibban, Sahih, 6715; Taberani, 7486; Heysemi, Mecma, VII, 281'de hadisin Ahmed tarafından rivayet edildiğini belirterek ravilerinin sika olduklarını söylemiştir ama Zehebi: Abdulaziz zayıftır demiştir.

 

 

 

7105- * ... Bize Halid b. Abdullah el-Vasıti, Huseyn b. Kays er-Rahbi'den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim elinin altındakilerden birisini kamu görevine tayin edecek olup, o elinin altında bulunanlardan ona göre Allah'ın daha çok razı olacağı kimse varsa o Allah'a da, Rasulüne de, müminlere de hainlik etmiş olur."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7106- * ... Bize Musa b. Ağyen, Bekr b. Huneys’den tahdis etti. O Reca b. Hayve'den, o Cunade b. Ebi Umeyye'den, o Yezid b. Ebi Süfyan'dan şöyle dediğini nakletti: Ebu Bekr es-Sıddık (r.a) beni Şam'a gönderdiği vakit şöyle dedi: Ey Yezid senin akrabaların var. Onları emir (komutan)lığa getirmekte başkalarına tercih edeceğini bir ihtimalolarak görüyorum. İşte senin için en çok korktuğum budur çünkü Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her kim Müslümanların işlerinin başına gelir de o da onlara herhangi bir kimseyi kollamak maksadıyla tayin edecek olursa Allah'ın laneti onun üzerine olsun. Allah ondan ne bir harcamayı, ne bir fidyeyi kabul etmeyecek ve nihayet onu cehenneme koyacaktıro"

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2945- Hakimin Davanın Her iki Tarafın Açıklamalarını Dinlemesi Vaciptir