HAKİM

el-Müstedrek

AHKAM

 

2942- iki Hakim Cehennem Ateşinde, Bir Hakim Cennettedir

 

7095- ... Bize Abdullah b. Bukeyr, Hakim b. Cubeyr’den tahdis etti. O Abdullah b. Bureyde’den, o babasından, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Hakimler üç türlüdür. İki tür hakim cehennem ateşinde, bir tür hakim de cennette olacaktır. Hakkı bilip, hakka uygun olarak hüküm veren hakim cennette, hakkı bildiği halde kasten haksızlık yapan hakim cehennemde, bilgisizce hüküm veren hakim de cehennemde olacaktır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bunun Müslim'in şartına göre senedi sahih bir şahidi de vardır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3573; İbn Mace, 2315; Zehebi: İbn Bukeyr hadisi münker birisidir demektedir.

 

 

 

7096- Bunu bize Muhammed b. Ali b. Duhayn eş-Şeybani Kufe'de tahdis etti ... Bize Şerik, Ameş’den tahdis etti. O Said b. Ubeyde’den, o İbn Bureyde’den, o babası (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İki (tür) hakim cehennemde, bir tür hakim de cennette olacaktır. Hakka uygun hüküm veren hakim cennette, haksızlık ve zulümle hüküm veren hakim cehennemde, bilgisizce hüküm veren hakim de cehennemde olacaktır." Ashab: Peki, cahilolanın günahı nedir? diye sordular. Allah Rasulü: "Onun günahı bilinceye kadar hakimlik yapmaması gerektiğindendir.''

 

 

7097- * ... Bize İsraiL, Amir ed - Duhni’den tahdis etti. O babasından, o Um Makil’den, o babasından şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bu ümmetin işlerinden herhangi birisinin başında olan her bir kimse -az olsun, çok olsun- aralarında adalet yapmazsa mutlaka Allah onu ateşe döker."

 

Buradaki Um Makil, Makil b. Sinan el-Eşcai'nin kızıdır. Hadisin senedi sahih olup, Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 6731; Müslim, 142; İmam Ahmed, Müsned, V, 25; Taberani, Kebir, XX, 449 ve başkaları buradaki lafız ile aynı anlamda

 

 

 

7098- * ... Bize Hammad b. Seleme tahdis etti, bize Asım b. Behdele, Yezid b. Şerik’den tahdis ettiğine göre Dahhak b. Kays kendisi ile Mervan b. el- Hakem'e bazı giyecekler göndermişti. Mervan kapıcıya: Kapıda kim var bir bak dedi. Kapıcı Ebu Hureyre dedi, içeri girmesi için ona izin verdi. Ey Ebu Hureyre bize Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan dinlemiş olduğun bir şeyanlat dedi. Ebu Hureyre şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Aradan fazla bir zaman geçmeden bir kimse insanların içlerinden herhangi birisinin başına getirilmektense Süreyya yıldızından aşağıya düşmeyi temenni edecektir."

 

Senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 2523; İmam Ahmed, Müsned, II, 352; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, X, 97; Beğavi, Şerhu's-Sünne, 2468; İbn Hibban, Sahih, 4483 has en bir hadistir.

 

 

 

7099- * ... Bize Muaz b. Hişam tahdis etti, bana babam Abbad b. Ebi Ali’den tahdis etti. O Ebu Hazim’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Emirlerin (komutanların) vay haline! Ariflerin vay haline! Eminlerin vay haline! Kıyamet gününde birtakım kimseler zülüfleri Süreyya yıldızına asılı olsaydı da gök ile yer arasında sarkıtılsalardı ve hiçbir işin yönetiminin başına gelmeselerdi diye temenni edeceklerdir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7100- .,. Bize Said b. Ebi Eyyub, Ubeydullah b. Ebi Cafer’den tahdis etti.

O Salim b. Ebi Salim el-Habeşani'den, o babasından, o Ebu Zerr (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ey Ebu Zerr gerçek şu ki ben seni zayıf görüyorum. Bu sebeple sakın iki kişinin başına amir olma, sakın bir yetimin malının velayetini üstüne alma."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 2868; Nesai, VI, 255; Müslim, 1826. Bir sonraki hadise de bakınız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2943- Hakim Olarak Görevlendirilen Bir Kimse Bıçaksız Boğazlanmış Gibidir