HAKİM

el-Müstedrek

AHKAM

 

2940- Allah, Allah'ın indirdiklerinden Başkasıyla Hükmeden Bir imamın (Yöneticinin) Namazını Kabul Etmez

 

7091- * ... Bize Abdullah b. Muhammed el-Adevi tahdis edip dedi ki: Ömer b. Abdulaziz'i minber üzerinde şunları söylerken dinledim: Bana Ubade b. Abdullah b. Ubade'nin, Talha b. Ubeydullah (r.a)’dan şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Dikkat edin ey insanlar Allah, Allah'ın indirdiklerinden başkasıyla hükmeden bir İmamın (yöneticinin) namazını kabul etmez" diyerek hadisin geri kalan kısmını zikretti.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7092- * ... Bana Mahreme b. Bukeyr babasından haber verdi, o Bişr b. Said’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "On kişi ve daha fazlasının başına emir olarak görevlendirilip de aralarında adalet yapmayan herkes mutlaka kıyamet günü zincirlerle ve bukağılara vurulmuş olarak gelecektir" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bizler Mahreme b. Bukeyr'in hadislerini terk etmekte asla mazur görülemeyiz.

 

 

 

7093- ... Bize Hammad b. Seleme, Asım'dan tahdis etti. O Ebu Vail'der: rivayet ettiğine göre bazı kimseler Usame b. Zeyd’den -Osman b. Affan (r.a)'ı kastederek- bizim için bu adamla konuşmasını istediler. O şu cevabı verdi:

Bizler onunla ilk açan kendisinin olmadığı bir kapıyı açmadan önce konuşmuştuk dedi. (Devamla şunları söyledi): Ben size Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan dinlemiş olduğum bir hadisten sonra sizin en hayırlılarınız sizin yöneticilerinizdir diyemem. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Aziz ve Celil Allah'a isyan hususunda kendisine itaat olunan vali (yönetici) getirilir. Cehennem ateşine atılması emredilir ve oraya atılır. Bağırsakları dışarı çıkar ve o bağırsaklarının bu haliyle eşeğin değirmen etrafında döndüğü gibi onlarla döner. Yanına insanlar arasından ona itaat eden kimseler gelerek ona: Ey filan bize verdiğin emirler nerde kaldı derler. o: Ben size bir hususu emrederdim ama sizden sonra ona muhalefet ederek başka bir şey yapardım diye cevap verir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahric etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Fethu'l-Bari, VI, 331'de belirtildiği üzere Buhari; Müslim, s. 2290 h. no: 51. Hakim hadis ile ilgili değerlendirmesinde yanılmıştır. Her ikisinde de hadis vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2941- Allah'ın Lanetlediği Altı Kişi