HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1789- Üç Şeyden Kurtulan Bir Kimse Kurtulmuş Demektir

 

4604- * ... Bize el-Leys, Yezid b. Ebi Habib'den tahdis etti. O Rabia b. Lakid et-Tucibi’den, o Abdullah b. Havale el- Esedi’den, o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan şöyle buyurduğunu nakletti: "Üç şeyden kurtulan kişi kurtulmuş demektir." Ashab: Bunlar hangileridir Ey Allah'ın Rasulü? deyince şöyle buyurdu:

"Benim ölümüm [Haksızca, kendisine zulmedilerek öldürülen ve çaresiz bırakılan bir halifenin öldürülmesi halinde kanına girmekten kurtulan kişi de kurtulmuş olur] ve Deccal('in fitnesin)den [kurtulan kimse de kurtulmuş olur.]"

 

Senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, VII, 334'te hadisin Müsned'inde İmam Ahmed, Kebir'inde de Taberani tarafından Rabia b. Lakid yoluyla rivayet edildiğini belirtmekte ve ravilerinin sika olduklarını söylemektedir. Hadisin ayrıca Taberani, Kebir, XVII, 794'de Ukbe b. Amir’den bir şahidi vardır.

 

 

 

4605- * ... Bize Şerik b. Mansur, Rib'i b. Hiraş'dan tahdis etti. O el-Bera b. Naciye’den şöyle dediğini nakletti: Abdullah dedi ki: Rasıllullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Gerçek şu ki İslam'ın değirmeni 35 yahut 36 ya da 37 yıl sonra dönmeye başlayacaktır. Eğer helak edilecek olurlarsa helak edilenlerin yolundan (gittikleri) için (helak olacaklardır). Eğer dinleri (helak edilmedikleri için) onlar için kalmaya devam edecek olursa o takdirde 70 (yıl) kalacaktır." Ömer (r.a): Ey Allah'ın Nebisi! (bu süre) o zamana kadar geçmiş olan zamandan itibaren mi yoksa (geçen zaman hesap edilerek) kalan mı ona eklenerek tamamlanacaktır dedi. Allah Rasulü: "Aksine kalan üzerine eklenerek tamamlanacaktır?" buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Bu hadiste daha önce onun 35 yılında öldürülüş tarihi ile ilgili olarak yapmış olduğum açıklamada görüldüğü gibi Osman'ın (r.a) öldürülüş zamanı açık bir şekilde belirtilmektedir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, I, 390, 393, 395; Ebu Davud, 4254 bu yoldan; İbn Hibban, Sahih, 1865'te sahih olduğunu belirterek; Hakim ileride III, 614 (?) ve IV, 521 (8636 numaralı hadis olarak) geçmiş bulunmaktadır. Hadisin diğer kaynakları ve zevaid arasında tahriç edilmesinin sebebi için de oraya bakınız.

 

 

 

4606- *Bize Ebu Bekr b. Baleveyh tahdis etti, bize İbrahim b. İshak elHarbi tahdis etti. Bize Mus'ab b. Abdullah ez-Zubeyri tahdis edip dedi ki: el-Velid, Ukbe'nin, o Ebu Muayt'ın, o Amr'ın, o Umeyye'nin, o Abd-ı Şems'in oğludur. el-Velid, Osman'ın anne bir kardeşi idi. İkisinin de annesi Erva idi. Erva, Keriz'in kızı idi. Keriz, Rabia'nın, o Abdu Şems'in oğludur. Erva'nın annesi ise Um Hakim el-Beyda diye bilinen ve Abdulmuttalib b. Abdi Menaf'ın kızı olup Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın halası idi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dönüşü sırasında Ukbe b. Ebi Muayt'ı öldürmüştü. el-Velid ise Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın zamanında bir (yiğit) adamdı. Ebu Vehb künye si ile tanınırdı.

 

 

4607- ... Muhammed b. Harb, ez-Zubeydi’den tahdis etti. O ez-Zühri’den, o Amr b. Eban b. Osman’dan, o Cabir b. Abdullah (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bu gece salih bir adama (şu rüya) gösterildi: Ebu Bekr, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a bağlandı ve ona yetişti. Ömer de Ebu Bekr'e bağlandı, ona yetişti. Osman da Ömer'e bağlandı ve ona yetişti." Biz Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanından kalkınca şöyle dedi: Salih adamdan kasıt Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dır. Onların birbirlerine bağlanarak kavuşmasından maksat ise Allah'ın kendisiyle Nebisini (Sallallahu aleyhi ve Sellem) göndermiş olduğu bu işin başına geçecek olan yöneticileridir.

 

Darimi dedi ki: Ben Yahya b. Main'i şöyle derken dinledim: Muhammed b. Harb bu hadisi müsned olarak zikrederken, sair insanlar ise bunu ezZühri’den mürselolarak tahdis etmektedirler. Burada kastedilen kişi Amr b. Eban'dır. Eban b. Osman'ın ise Amr adında bir oğlu yoktur.

 

 

 

4608- ... Bize Eyyub, Ebu Kilabe’den tahdis etti. O Ebu'l- Eş'as’dan, o Murre b. Ka'b’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı bir fitneyi sözkonusu ederken dinledim: Bu fitnenin oldukça yakın olduğunu da söyledi. Bu sırada onun yanından bir elbise içerisinde örtünmüş bir adam geçti, Allah Rasulü: "Bu kişi o gün hidayet üzere olacaktır" buyurdu. Ben de ona (kim olduğunu göreyim diye) kalktım. Baktım ki o Osman b. Affan (r.a) imiş. Onun yüzünü ona doğru (Nebi -s.a-)'a doğru çevirdim ve: Kastettiğin bu mu? dedim. Allah Rasulü: "Evet" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 235; İbn Ebi Şeybe, Tarihu'l-Medine, II, 328; Fedailu's-Sahabe, 720; Ebu Nuaym, Fiten, 18/b; İbn Hibban, Sahih, 2195; İbn Ebi Asım, es-Sünne, 1296; Tirmizi, 3788; Taberani, Kebir, XX, 751 ileride Hakim, Müstedrek, IV, 423'te (?) gelecektir. Rivayet yollarıyla sahihtir. Bu hadis ayrıca Kab b. Ucre ve Abdullah b. Havale’den de böylece gelmiştir. Ayrıca bk. İmam Ahmed, Fedailu's-Sahabe, 824, 825

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1790- Osman (r.a)'ın Zorluk Ordusunu (Tebuk Gazvesi Ordusunu) Donatması