HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1764- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ömer'in ikisinin Fazileti (Üstünlüğü)ne Dair Gördüğü Bir Rüya

 

4552- ... Bize Ubeydullah b. Ömer'in tahdis ettiğine göre o Ebu Bekr b. Salim'i babasından tahdis ederken dinlemiştir: O İbn Ömer (r.a.)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ben rüyamda bana süt dolu büyükçe bir kase verildiğini gördüm, Tıka basa ondan içtim, Öyle ki ben o sütü deri ile et arasındaki bir damarda gördüm. Ondan bir miktar arttı. O artanı da Ömer b. el-Hattab'a verdim." Ashab: Ey Allah'ın Nebisi! Bu Allah'ın sana verdiği bir ilim olup, onunla dolup taşmış bulunuyorsun. Ondan bir miktar arttı, onu da Ömer b. el-Hattab'a verdin. Allah Rasulü: "(Yorumunuzda) isabet ettiniz" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani bu lafızIa bu hadisi rivayet etmiş olup, bunu Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, IX, 69'da zikrederek ravileri Sahih'in ravileridir demiştir. Hadis Sahih'te bundan farklı bir anlatımla yer almıştır. Aynı şekilde hadis Fedailu's-Sahabe, 3I9'da yer almıştır. Derim ki: Hadis Buhari, 3478; Müs!im, 2390; Tirmizi, 2285'te de buradakine yakın olarak yer almıştır. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

4553- *Bize [...] el-A'meş, Ebu Vail’den tahdis etti. O Abdullah'tan şöyle dediğini nakletti: Ömer'in ilmi bir terazi kefesine, insanların ilmi de bir diğer kefesine konulacak olursa şüphesiz Ömer'in ilmi daha ağır basar.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, 8809; Mecmau'z-Zevaid, rx, 69'da ravilerinin sika olduklarını belirtmektedir.

 

 

 

4554- *Bize [...] Mis'ar b. Abdulmelik b. Umeyr, Zeyd b. Vehb’den tahdis etti. O İbn Mesud (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Ömer aramızda Rabbine karşı en takvalı ve Allah'ın kitabını en iyi bileniniz idi.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, rx, 69'da hadisi zikretmiş ve hakkında herhangi bir değerlendirme yapmamıştır.

 

 

 

4555- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti. Bize er-Rabi b. Süleyman tahdis etti, bize Şuayb b. el-Leys tahdis etti, bize babam tahdis etti.

Bize Ebu Bekr b. İshak da tahdis etti, bize Ubeyde b. Abdulvahid bildirdi, bize İbn Ebi Meryem tahdis etti, bize el- Leys b. Sa'd ve Yahya b. Eyyub tahdis edip dediler ki: Bize İbn Aclan, Sa'd b. İbrahim'den tahdis etti. O Ebu Seleme b. Abdurrahman’dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "(Geçmiş) ümmetler arasından muhaddes (kendilerine ilham gelen) kimseler vardır. Eğer ümmetim arasında (onlardan) bir kişi varsa şüphesiz ki o Ömer b. el-Hattab'dır."

 

Bu Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2398; Tirmizi, 3694. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1765- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den Sonraki Halifelerin Sırası