HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1762- islam'ın Başlangıç Dönemlerinde Ömer'in Müşriklerle Çarpışması

 

4549- * ... Bize Hammad b. Zeyd, Muhammed b. İshak'tan tahdis etti. O Ubeydullah b. Ömer’den, o Nafi" den, o İbn Ömer (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Ömer Mekke mescidinde müşriklerle görüştü. Sabahtan güneş tepesine gelinceye kadar onlarla çarpışıp durdu. (İbn Ömer devamla) dedi ki:

Derken yorulup, oturdu. Onun yanına yüzü güzel, üzerinde kırmızı bir elbise ve Kumis işi bir gömlek bulunan bir adam girdi. Adam onların arasını açarak geldi ve bu adamdan ne istiyorsunuz? dedi. Onlar: Allah'a yemin olsun ki bir şey istediğimiz yok. O ancak dininden dönmüş birisidir. Adam şöyle dedi: Kendisi için bir din seçen bir adam ne iyidir. Onu kendisi için seçtiği ile baş başa bırakınız. Sizler Adiyy oğullarının Ömer'in öldürülmesine razı olacağını mı düşünüyorsunuz? Hayır, Allah'a yemin olsun ki Adiyy oğulları (buna) razı olmaz. (İbn Ömer devamla) dedi ki: Ömer de o gün şöyle demişti:

Ey Allah'ın düşmanları! Allah'a yemin olsun ki üç yüz kişiyi bulursak andolsun sizi buradan (Mekke'den) çıkartırız. Sonra babama: O gün onları senden geri döndüren o adam kimdi? dedim. Şu cevabı verdi: O kişi Amr b. el-As'ın babası el-As b. Vail idi dedi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Fedailu's-Sahabe, 372; Bezzar, Müsned, 2494; İbn Hişam,Siyret, I, 373; İbn Hibban, Sahih, 6879. Hadis Buhari'de bundan farklı bir anlatım iledir. Senedinin ravileri sika olmakla birlikte bu hadiste İbn İshak'a muhalefet edilmiştir. Çünkü hadisi zikreden diğer kaynaklardan senedinden -Nafi'den hadisi dinlediğini açıkça ifade etmiş olmakla birlikte- Ubeydullah b. Ömer düşmüş bulunmaktadır.

 

 

 

4550- * ... en-Nadr Ebu Ömer el-Hazzaz'dan, o İkrime'den, o İbn Abbas (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Ömer (r.a) Müslüman olunca müşrikler: İşte bugün onlar bizden artık haklarını aldılar demektir dedi.

 

Senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Fedaiu's-Sahabe, 308; Taberani, Kebir, 11659. Hepsinde en-Nadr Ebu Ömer vardır ki o metruk bir ravidir. Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, IX, 62 ve 65'te olmak üzere hadisi iki yerde zikretmiş ve ikincisinde uzun bir rivayet olarak Bezzar tarafından rivayet edildiğini söylemiş, her iki yerde de en-Nadr sebebiyle illetli olduğunu da belirtmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1763- Benden Sonra Bir Nebi Olacak Olsaydı Şüphesiz Ki Bu Ömer Olurdu