HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1760- Kıyamet Gününde Hakkın Boynuna Sarılacağı ilk Kişi Ömer Olacaktır

 

4545- ... Bize İsmail b. Zekeriya el-Hulkani tahdis etti, bize Yahya b. Said, Said b. el-Müseyyeb’den tahdis etti. O Ubey b. Ka'b (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Kıyamet gününde hakkın kucaklaşacağı ilk kişi Ömer'dir. Yine kıyamet gününde hakkın kendisiyle tokalaşacağı ilk kişi Ömer'dir ve elinden tutulup da cennete götürülecek ilk kişi de Ömer b. el-Hattab (r.a) olacaktır."

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 104; Zehebi: Uydurmadır, senedinde yalancı birisi vardır demiştir. Derim ki: el-Fadl b. Cubeyr dışında ravileri sikadır. el-Ukayli de onun hakkında: Hadisinde ona mutabaatta bulunulmaz demiştir. el- Ukayli, Duafa ve Lisanu'l-Mizan, IV, 438'de görüldüğü gibi. Ahmed b. Muhammed b. Abdulhamid'e gelince Hatib, Tarih-u Bağdat, V, 54'te onu zikrederek şöyle demiştir: Darakutni bunu sözkonusu ederek: Hadisi salih (uygun, elverişli) birisidir demiştir. Bu durumda hadisin senedinde yalancı birisi yoktur. Hadis İbn Mace, 104; İbn Ebi Asım, es-5ünne, II, 212; İmam Ahmed, Fedail, 630; İbnu'l-Cevzi, el-ilel, I, 192'de yalan yere uydurulmuş bir hadis oluşunu reddeden bir başka rivayet yolundan zikretmiştir. Şu kadar var ki bu da zayıfbir yoldur çünkü senedinde Davud b. Ata vardır. el-Misbah, 39 ve başka kaynaklarda belirtildiği üzere zayıf olduğu ittifakla kabul edilmiştir. O halde haber zayıftır, mevzu değildir.

 

 

 

4546- ... Bize Süfyan, İsmail b. Ebi Halid’den tahdis etti. O Kays b. Ebi Hazim’den, o İbn Mesud (r.a)’dan: "Ömer Müslüman olduğu günden itibaren hep aziz olduk" dediğini nakletmektedir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 3684 hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

4547- Bize [...] Abdullah b. Hiraş tahdis etti, bize el-Avvam b. Havşeb, Said b. Cubeyr’den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti:

Ömer Müslüman olunca Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana Cebrail gelerek semadakiler Ömer'in Müslüman olmasından ötürü sevinerek birbirine müjde verdiler, dedi" buyurdu.

 

Bu sahih bir hadistir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, 6883; Zehebi: Darakutni, Abdullah'ın zayıf olduğunu söylemiştir. Derim ki

evet böyledir. Bazıları onun yalancı olduğunu dahi söylemiştir. Hadis İbn Adiyy, IV, 1S2S'te yer almıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1761- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Ömer (r.a)'a Duası