HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

1737- İlk Müslüman Olan Kişi Ebu Bekr ve Bilal'dir

 

4476- Hadisin Damra ve Ebu Talha yoluyla gelen rivayetini bize Ebu'lAbbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Bahr b. Nasr b. Sa'dık el-Havlani tahdis etti, bize Abdullah b. Vehb tahdis edip dedi ki:

Bana Muaviye b. Salih de haber verdi, bize Ebu Yahya, Damra b. Habib ve Ebu Talha, Ebu Umame el-Bahili'den şöyle dediğini tahdis ettiler:

Bana Amr b. Abese (r.a.) haber verip dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanına Ukaz'da konaklamış iken gittim. Ey Allah'ın Rasulü! Bu işte sana kimler tabi oldu? dedim. o: "Bu işte bana biri hür, biri köle olmak üzere iki adam tabi oldu. Ebu Bekr ve Bilal" buyurdu. (Amr) dedi ki: İşte ben de o vakit Müslüman oldum.

 

 

4477- Hadisin Ebu Ammar yoluyla gelen rivayetine gelince bunu da bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti. .. Bize Şeddad b. Abdullah Ebu Ammar -ki RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabından sekiz on kişiye yetişmişti- tahdis edip dedi ki: Ebu Umame şöyle dedi: Ey Amr b. Abse sen neye dayanarak kendinin İslam'ın dörtte biri (Müslüman olmuş dört kişiden biri) olduğunu iddia ediyorsun dedi ve hadisi uzun uzadıya zikretti.

 

 

4478- ... Süleyman b. Bilal’den, o Hişam b. Urve’den, o babasından, o Aişe (r.anha)’den, o Ömer (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Ebu Bekr bizim efendimiz ve en hayırlımız idi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın aramızda en sevdiği kişi de o idi.

 

Buhari ve Müslim'in şartına göre bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3657 sahih, garibtir diyerek. Kanaatimce bu söz Ömer tarafından Sakife hadisi rivayetinde söylenmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1738- Ebu Bekr (r.a)'ın Hutbesi ve Halifelik Hususunda Mazeret Belirtmesi