HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

2937- Cennetliklerin Konuşma Dili Arapçadır

 

7081- * ... Bize el-Ala b. Amr el-Hanefi tahdis etti, bize Yahya b. Yezid el-Eş'ari tahdis etti, bize İbn Cureyc, Ata'dan bildirdi. O İbn Abbas (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Üç sebep dolayısıyla Arapları seviniz. Ben Arap olduğum için, Kur'an Arapça olduğu için ve cennetliklerin konuşma dili Arapça olacağı için"

 

Ona (Yahya'ya) Muhammed b. el-Fadl da İbn Cureyc'den diye mutabaatta bulunmuştur.

 

Diğer Tahric: Temmam, Pevaid, 1546; el-Ukayli, ed-Duafa, III, 348; Heysemi, Mecma, X, 72; Taberani, Kebir, 11441, Evsat, 377 -Mecmau'l-Bahreyn'de olduğu gibi- ed-Dıya,Sıfatu'I-Cenne, III, 79/a; İbn Asakir, VI, 230/a; es-Sehavi, el-Mekasidu'l-Hasene, s. 22. Zehebi, Telhis'inde şöyle demektedir:

 

 

 

7082- * ... Bize Muhammed b. el-Fadl, İbn Cureyc'den tahdis etti. O Ata’dan, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Üç hususiyet dolayısıyla Araplar hakkında beni koruyunuz (hakkı ma riayet ediniz): Ben Arap olduğum için, Kur'an Arapça olduğu için ve cennetliklerin konuşacağı dil Arapça olacağı için"

 

Diğer Tahric: Temmam, Fevaid, 1546; Hayesemi, Mecma, X, 52; Taberani, Kebir, 11441; Evsat, 377 ...

 

 

 

7083- Hakim -yüce Allah'ın rahmeti üzerine olsun- dedi ki: Yahya b.

Yezid'in, İbn Cureyc’den diye rivayet ettiği hadis sahih bir hadistir. Ben Muhammed b. el-Fadl'ın rivayet ettiği hadisi sadece ona mutabi olmak üzere zikrettim. Muhammed Mustafa (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın: "Cennetliklerin konuşacakları dil de Arapçadır" buyruğu üzerinde (acaba diyerek) düşünen bir kimse Allah'a ve Rasulüne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşı işi hafife alıyor demektir. Çünkü bu hadisin şahitleri gerek konuşarak, gerek yazarak Arapça'ya Farsça'yı tercih eden kimseler hakkında Allah Rasulünün tehditte bulunduğu uyarısını yapmaktadır. Biz bu hususta birtakım hadisler rivayet etmiş bulunuyoruz. Bunlardan birisi: 

 

 

7084- *Bana Ebu Amr Said b. el-Kasım b. el-Ala el-Mutavvii tahdis etti, bize Ahmed b. el-Leys b. el-Halil tahdis etti. Bize İshak b. İbrahim el-Cureyri Belh'de tahdis etti. Bize Amr b. Harun tahdis etti. Bize Usame b. Zeyd elLeysi, Nafi’den tahdis etti. O İbn Ömer (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Aranızdan güzelce Arapça konuşabilen bir kimse kesinlikle Farsça konuşmasın çünkü o halde (o dili konuşmak) münafıklığın ortaya çıkmasına sebeptir."

 

 

7085- *Bunlardan birisini de bize Ebu Abdurrahman Muhammed b. Abdullah el-Beyruti tahdis etti, bize Ebu Ferve tahdis etti, bana babam tahdis etti. Bana Talha b. Zeyd, el-Evzai’den tahdis etti. O Yahya b. Ebi Kesir’den, o Enes b. Malik (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Farsça (konuşmak) konuşanın murdarlığını arttırır ve onun muruvvetini (insanlığını) eksiltir" buyurdu.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hüküm...