HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

2930- Bu Ümmetin Diğer Ümmetlere Göre Sahip Olduğu Faziletlere Dair

2931- "Siz insanlar için Çıkartılmış En Hayırlı Bir Ümmetsiniz" (AI-i imran, 3/110) Buyruğunun Açıklaması

 

7070- ... Bize Ma'mer, Behz b. Hakim b. Muaviye'den bildirdi. O babasından, o dedesinden rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Aziz ve Celil olan Allah'ın: "Siz insanlar için çıkartılmış en hayırlı bir ümmetsiniz" (Al-i İmran, 110) buyruğu hakkında şöyle buyurduğunu dinlemiştir: "Sizler (diğer ümmetlerin sayısını) yetmişe tamamlayan ümmetsiniz. Siz onların en hayırlıları, aziz ve celil olan Allah nezdinde en kerim (üstün ve değerli) olanlarısınız."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Said b. Iyas el-Cureyri de Hakim b. Muaviye’den diye naklettiği rivayette buna mutabaatta bulunmuş ve ayrıca metinde bir fazlalık da zikretmiştir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3004; İbn Mace, 4288, 4287; İmam Ahmed, Müsned, V, 255; Hafız İbn Hacer, Fethu'l-Bari, VIII, 169'da hasen olduğunu söylemektedir.

 

 

 

7071- Bunu bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Ahmed el-Mahbubi haber verdi, bize Said b. Mesud tahdis etti. (H)

Bize Ebu Abdullah es-Saffar da bildirdi, bize Muhammed b. Seleme tahdis etti. (Said ile birlikte) dediler ki: Bize Yezid b. Harun tahdis etti, bize el-Cureyri, Hakim b. Muaviye’den bildirdi. O babası (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: "Siz, sizden önceki ümmetlerin sayısını yetmişe tamamlayan ümmetsiniz. Aziz ve celil olan Allah nezdinde onların en üstün ve şereflisi ve en faziletlileri de sizsiniz."

 

 

7072- ". Bize Süfyan, Meysere el-Eşcai'den tahdis etti. O Ebu Hazim’den, o Ebu Hureyre (r.a.)’den Aziz ve Celil olan Allah'ın: "Siz insanlar için çıkartılmış en hayırlı bir ümmetsiniz" (Al-i İmran, 110) ayeti ile ilgili olarak: Sizler onları zincirlerle çekip, İslam'a girmelerini sağlıyorsunuz dediğini nakletmektedir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir,

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2932- Tabiunun Faziletine Dair Bir Bab