HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

2612- ibn Ömer Kavmin En Zahidi ve Görüşü En isabetlileri idi

 

6432- *Bana Şehid Ebu Abdullah Muhammed b. el-Abbas tahdis etti, bize Ebu Hatim b. Mahmud bildirdi, bize Abdulcebbar b. el-Ala tahdis etti, bize Süfyan, Cafer b. Muhammed’den tahdis etti. O babasından şöyle dediğini nakletti: Ali b. el-Huseyn'i şöyle derken dinledim: Şüphesiz İbn Ömer kavmin en zahidi ve görüşü en isabetli olan idi.

 

 

6433- * ... Bize Süleyman b. el-Muğire, Ali b. Zeyd’den tahdis etti. O Yusuf b. Mihran’dan şöyle dediğini nakletti: Cabir b. Abdullah (r.a) ile birlikte idik. Cabir şöyle dedi: Eğer Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın değişikliğe uğratmayıp, başka şeylerle değiştirmemiş ashabını görmek istiyorsanız. Abdullah b. Ömer'e bakınız. Çünkü değişiklik yapmayan aramızda kimse yoktur.

 

 

6434- * ... Bize Ebu Gassan, Malik b. İsmail tahdis etti, bize Zuheyr, Muhammed b. Suka’dan tahdis etti, o Ebu Cafer’den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı arasından Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan bir hadis dinlediği vakit İbn Ömer (r.a)’dan daha çok ona bir şey eklememek ve ondan bir şey eksiltmemek için titiz davranan hiçbir kimse yoktu.

 

Diğer Tahric: İbn Sad dedi ki: Bize el-Fadl b. Bukeyn ve başkaları haber verip dediler ki: Bize Zuheyr b. Muaviye tahdis edip dedi ki: Ben Muhammed b. Suka'yı, İbn Ebi Cafer’den diye zikrederken dinledim deyip, bu rivayeti zikretmektedir. Bu senet de sahihtir.

 

 

 

6435- * ... Bize Muhammed b. Ömer, Ebu Amr b. Himas’dan bildirdi. O Hamza b. Abdullah b. Ömer’den, o Abdullah b. Ömer (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Şu: "Sevdiklerinizden infak etmedikçe birre (iyiliğe) erişemezsiniz." (Al-i İmran, 92) ayetini okudu. Yüce Allah'ın bana neler verdiğini hatırladım. Aralarında cariyem Radiyye’den daha çok sevdiğim bir şey olduğunu görmedim. Bunun üzerine: Aziz ve celil olan Allah için o hürdür dedim. Şayet eğer ben aziz ve celil olan Allah için bağışladığım bir şeyi geri dönüp almayan birisi olmasaydım, onu nikıhlayacaktım. Sonra Nafi onu nikahladı, Radiyye Nafi'in um veledidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2613- ibn Ömer'in Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in izini Takip Etmesi