HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

2610- ibn Ömer'in En Üstün Faziletlerine Dair

 

6427- ... Bize Halid b. Mahled el-Kutvani tahdis etti, bize Ubeydullah b. Ömer, Nafi’den tahdis etti. O İbn Ömer (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Hudeybiye günü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a ölüme kadar iki defa bey'at ettim. (İbn Ömer) dedi ki: Ömer insanların toplanmış olduklarını görünce git de bu hallerinin ne olduğuna bir bak dedi. Ben de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ölüme kadar şartıyla bey'at aldığını gördüm. Derhalona bey'at ettim sonra Ömer'e geri döndüm. Ona durumu haber verince o da geldi. Ömer bey'at ettikten sonra ona (bir daha) ben de bey'at ettim.

İşte bu da İbn Ömer'in faziletlerinin en üstünlerindendir. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Ubeydullah b. Ömer elUmeri -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- yalnızca hıfzının kötülüğü dışında hakkında tenkit sözkonusu olmamıştır.

 

 

6428- * ... Bize Abser tahdis etti, bize Husayn, Salim b. Ebi'l-Cadd’den tahdis etti. O Cabir b. Abdullah (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Bizden kim dünyalık elde etmişse Abdullah b. Ömer -Allah ikisinden de razı olsun- dışında ya dünya onu bir başka taraflara çekmiştir ya da o dünya ile başka tarafa meyletmiştir.

 

Diğer Tahric: Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, I, 294 hasen bir hadistir. el-İsabe, ll, 347'de İbnu'l-Arabi ve başkaları tarafından sahih bir senetle rivayet edildiğini belirtmektedir.

 

 

 

6429- * ... Bize Muhammed b. Yezid b. Huneys tahdis edip dedi ki: Abdulaziz b. Ebi Revvad dedi ki: Bana Nafi tahdis edip dedi ki: İbn Ömer Kabe'ye girdi. Onun secde ederken şunları söylediğini işittim: Sen de bilirsin ki Kureyşliler ile bu dünyalık üzerinde mücadeleye katılmaktan beni senin korkun dışında hiçbir şey alıkoymuyor.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2611- ibn Ömer Bu Ümmetin En Hayırlısı idi