HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

2607- İbn Ömer, Ali'ye Savaşmamak Üzere Bey'at Etti.

 

6418- * ... Bize Ali b. Muhammed el-Medaini tahdis etti, bana Gassan b. Abdulhamid tahdis edip dedi ki: İnsanlar İbn Ömer'in, Ali (r.a)'a onunla birlikte savaşmamak üzere bey'at ettiği ve Ali'nin de onun bu şartını kabul ettiğinde şüphe etmiyorlardı.

 

 

6419- *Ebu'l-Hasan el-Medaini dedi ki: Bana el-Esved b. Şeyban da, Halid b. Sumeyr’den şöyle dediğini tahdis etti: Musa b. Talha b. Ubeydullah'ı şöyle derken dinledim: Allah Ebu Abdurrahman İbn Ömer'e rahmetini ihsan buyursun. Zannederim ki o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın kendisi ile yaptığı ahid üzeredir. Hala değişmemiştir. Allah'a yemin olsun ki Kureyş ilk fitnesinde onu kışkırtamadı. Ben: Bu kişi babası aleyhine boş konuşuyor dedim.

 

 

6420- * ... Bize Ebu'l-Cevvab el-Ahvas b. Cevvab tahdis etti, bize Ammar b. Zureyk, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Abdurrahman b. Avsece’den, o el- Bera’dan şöyle dediğini nakletti: Ben ve İbn Ömer (Allah ikisinden de razı olsun) Bedir günü Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a arz edildik. YaşımıZl küçük buldu ama Uhud'a katıldı.

 

 

6421- Hakim -yüce Allah'ın rahmeti üzerine olsun- dedi ki: Biyografisinin baş taraflarında Yezid b. Harun'un Enes'ten kendi isnadıyla nakletmiş olduğu İbn Ömer (r.a.)'ın Bedir'e katılmış olduğuna dair rivayeti kaydetmiş bulunmaktayım. Bu senedi ondan daha kuvvetlidir. Bununla birlikte Buhari ve Müslim (Allah ikisinden de razı olsun) Ubeydullah b. Ömer'in, Nafi'den, onun İbn Ömer (r.a.)’dan diye rivayet ettiği şu hadisi ittifakla kaydetmişlerdir: 14 yaşında iken Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a gösterildi. Ancak onun (savaşa çıkmasına) izin vermedi. Hendek savaşında ona gösterilince savaşmasına izin verdi. Bu da onun katıldığı ilk savaş oldu. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

 

6422- *Bize İbrahim b. el-Huseyn b. Deyzil tahdis etti, bana Atik b. Yakub tahdis edip dedi ki: Ben Malik b. Enes -yüce Allah'ın rahmeti üzerine olsun-'i şöyle derken dinledim: İbn Şihab bana dedi ki: İbn Ömer'in görüşünden sakın başka bir görÜşe meyletme çÜnkÜ o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan sonra 60 yıl daha yaşadı. Ne Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın durumundan, ne de onun ashabının durumundan ona hiçbir şey gizli kalmadı.

 

Diğer Tahric: Senedi sahihtir. el-İsabe, II, 348'de belirtildiği üzere bunu Beğavi de Malik'ten tahriç etmiştir. Aynı şekilde İbn Mende de Beğavi gibi bunu rivayet etmiş, Beyhaki de Hakim gibi bunu İbn Şihab'a nispet etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2608- Kendi Zamanında ibn Ömer, Kendi Zamanında Ömer'in Kendisinden Daha Faziletli idi