HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

2603 (2602)- Abdullah b. Ömer b. el-Hattab (r.a)

 

6410- * ... Bize Hammad b. Zeyd, Ali b. Zeyd’den bildirdi. O Enes ve Said b. el-Müseyyeb’den: İbn Ömer Bedir'de bulunmuştur dediklerini nakletti.

 

 

6411- * ...  Bize Muhammed b. Ubeyd, Ebu Said el- Bakkal’dan tahdis etti. O Ebu'l- Husayn’dan, o Ebu Vail’den, o Huzeyfe (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın vefat ettiği günü üzerinde bulunduğu hal değişmedik hiçbir kimse kalmadı. Bundan sadece Ömer ve Abdullah b. Ömer (r.anhuma) müstesnadır.

 

 

6412- ... Bize Mus'ab b. Abdullah ez-Zubeyri tahdis edip dedi ki: Abdullah b. Ömer b. el-Hattab b. Nufeyl el-Adevi'nin künyesi Ebu Abdurrahman'dır. Annesi ise Maz'un b. Ubeyd b. Vehb b. Huzafe b. Cumah'ın kızı Zeynep'tir. Saçlarını sarıya boyardı. Mekke'de vefat etti ve Zulkuva'da defnedildi. Bunun muhacirler kabristanındaki Fahd'de defnedildiği de söylenir. 74 yılında vefat ettiğinde 84 yaşında idi.

 

Diğer Tahric: İbn Sad da IV, 188'de oğlu Salim'den böylece rivayet etmiştir. Vefat tarihi ile yaşı hususunda oldukça çok sayıda görüşler bulunmaktadır. 73 yılında vefat ettiğini söyleyenler arasında Damra b. Rabia, el-Heysem b. Adiyy, Ebu Mushir ve bir topluluk daha vardır. Salim'in sözünü muvafık bulanlar arasında da Said b. Ufeyr, Halife ve başkaları vardır. Malik ise İbn Ömer 87 yaşına kadar yaşamıştır demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2603- Haccac'ın ibn Ömer'i Hasta iken Ziyaret Etmesi