HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

2600- ibn ez-Zubeyr'in Kahramanlığı

 

6403- * ... Bana Muhammed b. Ömer el-Vakidi, Ömer b. Nafi'den tahdis etti. O babasından, o İbn Ömer (r.a)’dan naklettiğine göre ona: ez-Zubeyr'in iki oğlundan hangisi daha kahramandı diye soruldu. İbn Ömer şu cevabı verdi: İkisi arasında kahraman olmayanları yoktu. Her ikisi de gözleriyle gördükleri halde ölümün üzerine yürüdiL

İbn Ömer (el-Vakidi) dedi ki: Bana Ebu'l-Kasım Ali el-Kuraşi de dedi ki: el-Mühelleb'e kahramanlara dair soru soruldu, o: -Mus'ab b. ez-Zubeyr'i kastederek- İbnu'l-Kuleyb'e -Ömer b. Ubeydullah b. Ma'mer'i kastederek- Temim oğullarından bir kişi ve Abbad b. Huseyn el-Habati dedi. Ona: Peki, Abdullah b. ez-Zubeyr ile Abdullah b. Hazim'e göre senin durumun ne diye soruldu. Şöyle dedi: Bizler insanlardan bahsediyorduk, cinlerden bahsetmiyorduk dedi.

İbn Ömer dedi ki: Abdullah b. ez-Zubeyr (r.a) 73 yılı cumade'l-ula ayı yedinci gününe rastlayan Salı günü öldürüldü. Şam halkı üzerine hamle yaptığı sırada ona bir kireç taşı atıldı, yüzüne isabet etti. Bundan dolayı titre di ve yüzü kanadı, yere düştü. Haccac'a haber verilince o da secdeye kapandı. Sonra gelip Tarık b. Amr ile birlikte onun başı ucunda durdu, Tarık: Kadınlar bundan daha erkeğini doğurmamıştır dedi.

 

 

6404- ... Bize Hammad b. Zeyd tahdis etti, bize Hişam b. Urve babasından tahdis etti. O Abdullah b. ez-Zubeyr’den şöyle dediğini nakletti: Hendek günü ben ve Ömer b. Ebi Seleme yüksekçe bir yerde idik. Bazen o benim için eğiliyor (ben onun üzerine çıkarak) savaşa bakıyor, bazen ben onun için eğiliyor, o savaşa bakıyordu. Babamın o kıraç topraklarda sağdan sola koşuşturduğunu gördüm. Bir sefer bunlara hamle yapıp, hücum ediyor, bir diğerinde öbürlerine hamle yapıp, hücum ediyordu. Geri döndüğü vakit: Babacığım seni gördüm dedim. O şöyle dedi: Oğulcağızım beni gördün öyle mi? Ben evet deyince, o: Bugün Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim için annesini ve babasını (annem babam sana feda olsun diyerek) bir arada zikretti.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir.

 

 

 

6405- * ... Bize Yahya b. Eyyub, Umare b. Gaziye’den tahdis etti. O Hişam b. Urve’den, o babasından, Abdullah b. ez-Zubeyr öldürüldüğü vakit ile ilgili olarak şöyle dediğini nakletti: Abdullah b. ez-Zubeyr'i şöyle derken dinledim:

Belayı inkar eden varsa da ben onu inkar etmem. Bana anlatıldığına göre Zekeriya oğlu Yahya cariye olan zinakar bir kadın uğrunda öldürüldü.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Bazı Basralılar bunu Yahya b. Eyyub’dan müsned olarak rivayet etmişlerdir.

 

 

 

6406- * ... Bize İsmail b. Ayyaş, Hişam b. Urve’den tahdis etti. O babasından şöyle dediğini nakletti: Abdullah b. ez-Zubeyr, Abdullah b. Cafer'e şöyle dedi: Seninle birlikte Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile karşılaştığımız günü hatırlıyor musun? Beni taşımış, seni bırakmıştı.

 

Bu Hişam b. Urve'nin rivayet ettiği bir hadis olup, Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

6407- * ... Bana Abdullah b. Muhammed b. Yahya b. Urve, Hişam b. Urve’den tahdis etti. O babasından, o Abdullah b. ez-Zubeyr (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın bana müezzinlik görevi vermesini arzu etmiştim. Niye bunu arzu ettin diye sorulunca, o: Çünkü onlar kıyamet gününde insanlar arasında boyunları (boyları) en uzun olacaklardır.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

6408- Daha önce Abdullah b. ez-Zubeyr (r.a.)'ın öldürülmesini anlatırken Haccac b. Yusuf'un yüce Allah'a ve onun Rasulüne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşı ne kadar cüretkar olduğunu Haremeyn'i ve Ebu Bekr es-Sıddık (r.a)'ın aile halkını ne kadar hafife aldığını, aklı başında birisinin onu tanıması için yetecek kadarıyla zikretmiş bulunmaktayım. Şimdi de ashabın (Lanhum) ve tabiinin onun hakkındaki sözlerini ve Abdullah b. ez-Zubeyr ile Abdullah b. Ömer b. elHattab ve Said b. Cubeyr'i öldürmesinden sonra onun kötü bir inanca sahip olduğuna dair şahitliklerini dinleyiniz.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2601- Haccac'ın Kötülüğü ve Müslüman Olup Olmadığına Dair Görüş Ayrılığı