HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

2598- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Hacamat Yaptırmasından Sonra ibn Ez-Zubeyr'in o Kanını içmesi

 

6400- *Bana adaletli İbrahim b. İsmet b. İbrahim haber verdi, bize esSerri b. Huzeyme tahdis etti. Bize Musa b. İsmail tahdis etti, bize el-Hind (doğrusu Huneyd'dir) b. el-Kasım b. Abdurrahman b. Maiz tahdis edip dedi ki: Ben Amir b. Abdullah b. ez-Zubeyr'i tahdis ederken dinledim: Babasının kendisine tahdis ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hacamat yaptırmakta iken yanına gitti. Hacamatı bitince "Ey Abdullah bu kanı götür ve seni kimsenin görmeyeceği bir yere dök" dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanından ayrılınca ben kanı tutup içtim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a döndüğüm vakit "Ey Abdullah ne yaptın?" diye sordu. Ben: Onu zannederim insanların göremeyeceği saklı bir yere koydum dedim. Allah Rasulü: "Galiba onu içtin" buyurunca, ben evet dedim. Allah Rasulü: "Kanı sana içmeni kim emretti. Vay sana insanlardan ötürü ve vay insanlara senden dolayı."

 

Diğer Tahric: Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, I, 330'da Huneyd yoluyla böylece rivayet etmiştir. Camiu'l-Mesanid, VII, S07'de belirtildiği üzere yine aynı yoldan Ebu Ya'la; Siyeru A'lami'nNubela, III, 366; el-İsabe, II, 310. Camiu'l-Mesanid, VII, 507'de belirtildiği üzere yine bu yoldan Taberani rivayet ettiği gibi, Mecmau'z-Zevaid, VIII, 72'de de belirtildiği üzere aynı yoldan Bezzar da rivayet etmiş, yine aynı yoldan el-İsabe, II, 310'da belirtildiği üzere Beyhaki, Delailu'n-Nubuvve'de rivayet etmiş bulunmakta, Hafız bu hadis hakkında bir şey söylememiş bulunmaktadır. Heysemi ise: Huneyd b. el-Kasım dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir, o da sika birisidir demiştir. İbn Ebi Hatim, Huneyd'in biyografisini yazmış ve (IX, 121'de) ona dair bir cerh ve tadil ifadesini zikretmemiştir. Heysemi de bir seferinde I, 2S'de meçhulolduğunu söylemiş bulunmaktadır. Evet İbn Hibban, Sahih, V, SIS'de sika olduğunu belirtmiş olmakla birlikte ondan hadis rivayet edenler arasında et-Tebuzeki Musa b. İsmail dışında ki mseyi de zikretmemiştir. İbn Ebi Hatim de aynı şekilde başkasının adını vermemiştir. Durum böyle ise o meçhul bir ravidir. İbn Hibban'ın sika olduğunu söylemesinin de ona bir faydası yoktur.

Hafız İbn Hacer bu olay ile ilgili Süleyman'dan gelen bir şahit zikrederek şöyle demiştir:

Bunun İbn ez-Zubeyr'in azatlısı Keysan, Selman'dan yoluyla bir şahidi de vardır. Biz bunu el-Itrif cüzünde rivayet ettik. (el-İsabe, II, 310)

 

 

 

6401- *Bize eş-Şeyh Ebu Muhammed el-Müzeni tahdis etti, bize Cafer b.

Muhammed el-Piryabi tahdis etti, bize Muhammed b. Bahr el-Huceymi tahdis etti, bize Said b. Salim el- Kaddah, İbn Cureyc’den tahdis etti. O İbn Ebi Muleyke’den, o Abdullah b. ez-Zubeyr (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Kur'an'ı ezberden yahut (mushafa) bakarak okuyan bir kimseye cennette bir ağaç verilir. Eğer bir karga o ağacın bir yaprağı altında yavrulayacak olup da sonra bu yavru uçacak olursa o yaprağı uçup geride bırakmadan önce yaşlanır."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2599- ibn ez-Zubeyr, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e iki Defa Bey'at Etti