HAKİM

el-Müstedrek

GAZA VE SERRİYELER

 

1720- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Hastalanması ve Vefat Etmesi

 

4441- ... Bana Yahya b. el-Mikdam, amcası Musa b. Yakub'dan tahdis etti. O Abdurrahman b. İshak’dan, onun ez-Zühri’den rivayet ettiğine göre Urve b. ez-Zubeyr, el-Kasım b. Muhammed b. Ebi Bekr, Ebu Bekr b. Abdurrahman b. el-H aris b. Hişam ve Ubeydullah b. Abdullah b. Utbe hepsi kendisine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın eşi Aişe’den şunu haber vermişlerdir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ölümü ile neticelenen hastalığı Meymune (r.anha)'ın evinde iken başladı. Başını bağlamış olarak (evinden) çıktı ve ayakları yerde çizgi çizerek (sürünerek) iki adam arasında yanıma (odama) girdi. Sağ tarafında el-Abbas, sol tarafında da bir diğer adam vardı. Ubeydullah dedi ki: İbn Abbas'ın bana haber verdiğine göre sol tarafındaki kişi Ali idi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Daha önce de ashab (r.anhum)'ın Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın vefat ettiği gündeki yaşı hususundaki ihtilaflarını zikretmiş bulunuyorum.

 

Diğer Tahric: Buhari, 4174; Müslim, 418; İbn Mace, 1618 ve başkaları. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır çünkü Buharive Müslim'de vardır.

 

 

 

4442- ... el-Leys'den, o Yezid b. el-Had’dan, o Musa b. Sercis'ten, o elKasım’dan, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın vefat ettiğinde yanında içinde su bulunan bir kap olduğunu gördüm. Elini o kaba daldırıyor sonra (o kaptan aldığı) suyu yüzüne sürüyordu. Sonra da: "Allah'ım! ölüm sarhoşluklarına karşı bana yardım et" diyordu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

4443- ... Bize el-Mu'temir b. Süleyman babasından tahdis etti. O Enes (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın son söylediği sözleri: "Pek yüce Rabbimin izzet ve celali (hakkı için) ben tebliğ ettim" sözleri oldu. Some. ruhunu teslim etti. -Allah'ın salat ve selamları üzerine olsun-

 

Bu senedi sahih bir hadistir. Ancak burada geçen el-Farisi bu hadiste Muhammed b. Abdulala'ya dair yanılmış bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1721- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Son Vasiyeti Namaza Namaza (Gereken Dikkati Gösterin) Olmuştur