HAKİM

el-Müstedrek

GAZA VE SERRİYELER

 

1713- Ali (r.a)'ın Hac Mevsiminde Berae (Tövbe Suresini) Yüksek Sesle ilan Etmesi

 

4431- ''... Bize İshak b. Bişr el-Kahili tahdis etti, bize Muhammed b. Fudayl, Salim b. Ebi Hafsa’dan tahdis etti. O Cumey b. Umeyr el- Leysi’den şöyle dediğini nakletti: Abdullah b. Ömer (r.a.)'ın yanına gittim. Ona Ali (r.a) hakkında sordum. Beni azarladıktan sonra şöyle dedi: Sana Ali hakkında hadis nakletmeyeyim mi? Bu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın mescitteki evi, bu da Ali (r.a)'ın evi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Bekr ve Ömer (Lanhuma)'ı Berae (Tövbe) suresinin emrettiği ültimatom ile Mekke ahalisine gönderdi. Her ikisi yola koyuldular.

Derken bir bineklinin gelmekte olduğunu görünce: Bu kim? dediler. o: Ben Ali'yim ey Ebu Bekr! Beraberindeki mektubu bana ver dedi. Ebu Bekr: Bana ne oldu ki? deyince, Ali: Allah'a yemin olsun ki hayırdan başka bir şey bilmiyorum dedi. Ali mektubu alıp götürdü. Ebu Bekr ve Ömer (r.a) da Medine'ye geri dönerek: Bize ne oldu ey Allah'ın Rasulü? dediler. Allah Rasulü: "Sizin için hayırdan başka bir şey yok ama bana şöyle denildi: Senin adına ya sen yahutta senden bir adam ancak tebliğ edebilir."

 

Bu şaz bir hadistir. Bu hususta hamle Cumey b. Umeyr ile ondan sonra İshak b. Bişr üzerindedir.

 

 

 

4432- ... Bize İbrahim b. Ziyad b. Sebelan tahdis etti, bize Abbad b. el-Avvam, Süfyan b. Huseyn'den tahdis etti. O el-Hakem’den, o Miksem'den, o İbn Abbas (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Bekr (r.a)'ı gönderdi ve ona şu sözleri yüksek sesle ilan etmesini emretti. Sonra arkasından Ali'yi gönderdi. Ebu Bekr yolun bir kısmında iken Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın dişi devesinin böğürme sesini duydu. Ebu Bekr korkuya kapılmış bir halde gelenin Rasulullah olduğunu zannederek dışarı çıktı. Ali ile karşılaşınca Ali de kendisine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın mektubunu gönderdi. Mektubunda hac mevsiminde kendisini (hac) emiri olarak tayin ettiğini, Ali'ye de şu sözleri yüksek sesle ilan etmesini emrettiğini yazıyordu. Ali teşrik günleri (kurban bayramı 1, 2 ve 3. günü) kalkarak şu ilanı yaptı: Şüphesiz Allah da, Rasulü de müşriklerden beridir. Artık yeryüzünde dört ay süre ile (serbestçe) dolaşabilirsiniz. Bu seneden sonra hiçbir müşrik hac etmeyeceği gibi, Beytullah'ı çıplak olarak hiçbir kimse tavaf edemeyecektir. Cennete de müminden başka kimse girmeyecektir. Ali bu sözleri ilan ediyordu. Sesi kısıldığı vakit Ebu Hureyre kalkıp bu ilanı yapıyordu.

 

Senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Ali’den bu seslenişin açıklaması ile birlikte rivayet sahih olarak gelmiş bulunmaktadır:

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, II, 299; Tirmizi, 3090. Bu, bu yoldan hasen, garib bir hadistir diyerek; Beyhaki, Delailu'n-Nubuvve, V, 296; ed-Durru'l-Mensur, III, 379'da ayrıca İbn Ebi Hatim ve İbn Merduye tarafından rivayet edildiğini belirtmektedir. Bu hadisin şahidinin Buhari ve Müslim'de Ebu Hureyre (r.a)’den geldiği daha önceden belirtilmiş bulunmaktadır.

 

 

 

4433- Bunu bize Ebu Bekr, Ahmed b. İshak ile Ali b. Hamşaz tahdis edip dediler ki ... Bana Ebu İshak el-Hemdani, Zeyd b. Vusey'den şöyle dediğini tahdis etti: Ali (r.a) (Ebu Bekr'in hac emirliğini yaptığı) hacda seninle ne (nasıl bir mesaj) gönderilmiş idi diye sorduk. O şöyle dedi: Benimle dört şey gönderildi: Cennete ancak mümin bir kimse girer. Beytullah'ı çıplak kimse tavaf edemez. Mümin ve kafir bu senelerinden sonra Mescid-i Haram'da bir araya gelemeyecektir. Her kimin nebi ile bir antlaşması varsa onun antlaşması bitim süresine kadar devam edecektir. Kimin herhangi bir antlaşması yoksa ona da dört aylık bir süre (mühlet) verilmiştir.

 

Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3091 hasen, sahihtir diyerek; İmam Ahmed, Müsned, 549; İbn Cerir, 16372; Beyhaki, Delililu'n-Nubuvve, V, 297; ed-Durru'l-Mensur, III, 379'da belirtildiği üzere de İbn Mansur ve Musannefinde İbn Ebi Şeybe ve başkaları da rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1714- Elçilerin Öldürülmesinin Yasaklanışı