HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

Mürselat Suresinin Tefsiri

 

3941 - * ... Bize el-Huseyn b. Vakid, el-A'meş'ten tahdis etti. O Ebu Salih'ten, o Ebu Hureyre (r.a)’den aziz ve celil olan Allah'ın: "Andolsun ardarda gönderilenlere" (Mürselat, 1) buyruğu hakkında: Bunlar maruf (iyi) olan şeylerle gönderilen meleklerdir dediğini nakletmektedir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 492'de sadece Hakim ye İbn Ebi Hatim'i kaynak olarak göstermiştir. Sahih bir hadistir.

 

 

 

3942- * ... Bize Simak b. Harb, Halid b. Ar'are’den tahdis edip dedi ki: Bir adam Ali (r.a.)'ın huzurunda ayağa kalkarak: "Şiddetlice esenler" (Mürselat, 2) ne demektir? diye sordu. Ali: Rüzgarlardır diye cevap verdi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: el-Metalibu'l-Aliye, 3798'de belirtildiği üzere İbn Rahuye; ed-Durru'l-Mensur, Vi, 493'te de İbnu'l-Münzir, Abd b. Humeyd, Şuabu'l-İman'da Beyhaki tarafından rivayet edildiği gibi yine el-Metalibu'l-Aliye, 3751'de belirtildiği üzere el-Haris de (Müsned'inde) rivayet etmiş, Busiri ravilerinin sika olduklarını söylemiştir ki dediği gibidir.

 

 

 

3943- ... Bize Süfyan, Abdurrahman b. Abis'ten tahdis etti. İbn Abbas (r.a)'a şu: "Çünkü o her biri saray kadar kıvılcımlar atar." (Mürselat, 32) ayetine dair soru sorulması üzerine şöyle derken dinledim: Bizler cahiliye döneminde iken odunları iki ya da üç zira boyunda keser ve bunlara elkasr adını verirdik dedi. (Mealde saray anlamı verilen kelime de "el-kasr" dır.) (Abdurrahman b. Abis devamla) dedi ki: Yine İbn Abbas'a: "Ve her biri sarı erkek develeri andırır." (Mürselat, 33) buyruğuna dair soru sorulması üzerine şu cevabı verdiğini dinledim: Bunlar da deve yüklerinin en büyükleri gibi oluncaya kadar birbiri üstüne yığılan, toplanan gemi halatlarıdır. (Cimalat mealde cemel'in çoğulu olan develer olarak anlaşılmıştır ve buna göre meali verilmiştir. Ancak İbn Abbas'ın bu açıklamasına göre o cemel kelimesini yine bu kelimenin sözlükteki anlamlarından birisi olan gemi halatı anlamı ile alıp açıklamış bulunmaktadır.)

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 4648. Ayrıca bk. ed-Durru'l-Mensur, VI, 494. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1512- Ebu Kubeys Yeryüzüne Bırakılan ilk Dağdır