HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1510- Sema da Allah'a Secde Eden Bir Meleğin Bulunmadığı Dört Parmak Kadar Bir Yer Dahi Yoktur

 

3938 - ... Bize İsrail, İbrahim b. Muhacir’den bildirdi. O Muverrik elİdi’den, o Ebu Zerr (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsan üzerinden öyle uzun süre geçti ki o anılmaya değer bir şey değildi." (el-İnsan, 1)'ı sureyi bitirinceye kadar okudu sonra şöyle buyurdu: "Ben sizin görmediğinizi görüyor, duymadığınızı duyuyorum. Sema gıcırdar, gıcırdamak da onun hakkıdır çünkü bir meleğin Allah'a secde ederek alnını koymadığı dört parmaklık kadar bir yer yoktur. Allah'a yemin olsun ki bildiklerimi bilseydiniz pek az güler, pek çok ağlardınız. Döşekler üzerinde kadınlardan zevk almazdınız. Yüce Allah'a feryat ederek yollara dökülürdünüz. Allah'a yemin ederim ki keşke kökünden kopartılan bir bitki olsaydım diye arzu ederdim.''

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 173; Tirmizi, 2313; İbn Mace, 4190. Tirmizi hasen bir hadistir, Ebu Zerr'den mevkuf olarak da rivayet edilmiştir demektedir. Sonra da: Bu konuda Aişe'den, Ebu Hureyre'den, İbn Abbas'tan ve Enes'ten rivayet nakledilmiştir.

 

 

 

3939- * ... Bize İsrail, Ebu İshak'tan tahdis etti. O el- Bera b. Azib (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Meyveleri ise alabildiğine boyun eğdirilmiş halde olacaktır." (el-İnsan, 14) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Meyveleri onlara boyun eğdirilmiş olacak, onlar da diledikleri şekilde uzanıp onları alacaklardır.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 486'da kaydedildiği üzere el-Firyabi, Said b. Mansur, İbn Ebi Şeybe, ez-Zühd adlı eserinde Hennad, Abd b. Humeyd, İbnu'l-Münzir, İbn Cerir, İbn Ebi Hatim, Vaibu'z-Zühd'de Abdullah, İbn Merduye, el-Ba's'ta Beyhaki ve başkaları rivayet etmişlerdir. Bazı kaynakların lafızları buradakinden daha geniştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1511- Cennet Ehlinin Nimetlerine Dair