HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1477- Nadir Oğullarının Sürgüne Gönderilmesi

 

3850- * ... Bize Muhammed b. Sevr, Ma'mer’den tahdis etti. O ezZühri’den, o Drve’den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Yahudilerden bir kesim olan Nadir oğulları gazvesi Bedir vakasından altı ay sonra olmuştu. Onların yurtları ve hurma bahçeleri Medine'nin yakınında idi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) develerinin taşıyabileceği kadar eşya, mal ve silah ile birlikte sürgüne gönderilmeyi kabul ederek kalelerinden ininceye kadar onları kuşatma altında tuttu. Allah da onlar hakkında: "Göklerde ve yerde olanlar Allah'ı tesbih eder." (el-Haşr, 5911) buyruğundan itibaren:

"İlk sürüldükleri yerlerinden, yurtlarından onları çıkarandır. Siz de onların çıkacaklarını sanmamıştınız." (el-Haşr, 2) buyruğuna kadar indirdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlarla sürgüne gönderilmek üzere barış yapıncaya kadar savaştı ve onları Şam'a (Suriye taraflarına) sürgüne gönderdi. Nadir oğulları geçmiş dönemlerde sürgün musibeti ile karşılaşmamış bulunan İsrailoğullarının bir kolu idi. Allah ise onlara bunu yazmıştı. Bunu bu şekilde yazmamış olsaydı dünyada onları öldürülmek ve (çoluk çocukları) esir alınmak suretiyle azaplandıracaktı. "İlk sürüldükleri yurtlarından" (Haşr, 2) buyruğuna gelince onların bu ilk sürgünleri dünyada Şam'a gönderilip toplanmaları suretiyle olmuştu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 277'de belirtildiği üzere Delailu'n-Nubuvve'de Beyhaki bu şekilde mevsul olarak rivayet etmiştir. Sonra bu hadisi Urve’den mürselolarak rivayet etmiştir. Mahfuz olan rivayetin bu olduğunu da söylemiştir. Hadisi mürselolarak rivayeti hususunda Abdurrezzak, Abd b. Humeyd ve İbn Ebi Hatim de -ed-Durru'l-Mensur, VI, 277'de belirtildiği gibi- muvafakat etmişlerdir.

 

 

 

3851 - ... Bize Mansur b. Hayyan, Said b. Cubeyr’den bildirdi. O İbn Ömer ve İbn Abbas (r.anhuma)’dan rivayet ettiğine göre her ikisi de Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın: "Kabak, oyulan hurma ağacı, büyük testi ve zift ile sıvanmış testileri (bunlarda doldurulan içecekleri) yasaklamış olduğuna sonra da Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın: "Hem Rasul size ne verdi ise onu alın, neyi yasak etti ise de sakının." (el-Haşr, 7) buyruğunu okuduğuna şahitlik etmişlerdir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bu hadisi bu fazlalıkla tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 287'de belirtildiği üzere bu şekildeki anlatım Abd b. Humeyd'de

yer almaktadır. et-Tefsir, 11578'de kaydedildiği üzere de, Nesai'nin es-Sünenu'l-Kübra'sında da böyledir. Kabak, oyulmuş ağaç, büyük testiler ve ziftle sıvanmış kapların (içecek koymak için kullanılmasının) haram kılındığına dair hadisin aslı ayet-i kerime zikredilmeksizin Müslim, 1997; İmam Malik, Muvatta, II, 843; Ebu Davud, 3690; Nesai, VIII, 303; İbn Mace, 3402'de yer almaktadır. İbn Abbas'ın da aynı şekildeki hadisi Buhari, 4ll0; Müslim, 17; Ebu Davud, 3692; Nesai, VIII, 323; Tirmizi, 2614 ve başka kaynaklarda yer almaktadır. Bu hadis Said'in ayeti okuması dolayısıyla Zevaid türünden sayılamaz.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1478- Ashab-ı Kiram'ın (r.anhum) Başkalarını Kendilerine Tercih Etmeleri Olayı