HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1475- Gizli Konuşmak için Sadaka Vermek Suretiyle Ali (r.a)'ın Sahip Olduğu Özellik

 

3846- *Bana Abdullah b. Muhammed es-Saydalani haber verdi, bize Muhammed b. Eyyub tahdis etti. Bize Yahya b. Muğire es-Sa'di bildirdi, bize Yezid, Mansur'dan tahdis etti. O Mücahid'den, o Abdurrahman b. Ebi Leyla’dan şöyle dediğini nakletti: Ali b. Ebi Talib (r.a.) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz ki Allah'ın kitabında öyle bir ayet vardır ki onunla hiç kimse amel etmemiştir. Benden sonra da onunla kimse amel etmeyecektir. Bu ayet necva (gizlice konuşma) ayetidir: "Ey iman edenler! Nebiye gizli bir şey söyleyecek olursanız, bu gizli konuşmanızdan önce bir sadaka veriniz." (el-Mücadele, 12) (Ali) dedi ki: Yanımda bir dinarım vardı. Onu on dirheme bozdurdum ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile gizlice konuştum. Bu sebeple Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile gizlice konuştuğum her seferinde konuşmadan önce bir dirhem (sadaka) veriyordum. Sonra bu ayet nesh edildi. Bununla (benden başka) kimse amel etmedi. Sonra şu: "Yoksa gizli konuşmanızdan önce sadakalar vermekten korktunuz mu?" (el-Mücadele, 13) ayeti nazil oldu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tuhfetu'l-Eşraf, IX, 138'de belirtildiği üzere hadisi Tirmizi rivayet etmiştir. Tirmizi'nin hadisi zikredişinde farklılıklar vardır. el-Metalibu'l-Aliye, 3769'da belirtildiği üzere de İbn Cerir, Müsned'inde İshak yine Müsned'inde İbn Ebi Şeybe buradaki gibi rivayet etmişlerdir. Tirmizi hadisi zikrettikten sonra: Hasen, garib bir hadistir. Biz bunu ancak bu yoldan biliyoruz demektedir. Kastettiği ise Süfyan’dan, o Osman b. el-Muğire’den, o Salim b. Ebi'l-Cadd’dan, o Ali b. el-Enmari'den, o Ali’den şeklindeki senedidir. Derim ki: Ali hakkında ise ihtilaf edilmiştir. Burada ise açıkça görüldüğü gibi hadis başka bir yoldan rivayet edilmiştir ama hadisin anlatımında pek büyük olmayan bazı ihtilaflar vardır. Hadisi İbn Cerir, Tefsir, XXVIII, 15; İbn Hibban, Sahih, 6941; el-Ukayli, ed-Duafa, III, 243'de de yer almaktadır. ed-Durru'l-Mensur, VI, 272. Hakim'in bu senedi ceyyiddir.

 

 

 

3847- * ... Bize İsrail tahdis etti, bize Simak b. Harb, Said b. Cubeyr’den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir odanın gölgesinde idi. Neredeyse gölge (tamamen) çekilmek üzereydi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bir süre sonra yanınıza birisi gelecek ve size bir şeytan gözüyle bakacaktır. Yanınıza geldiği vakit onunla konuşmayın." Aradan uzun bir süre geçmeden yanlarına bir gözü kör mavi (gözlü) bir adam çıkageldi. (İbn Abbas) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce çağırdı: "Sen ve arkadaşların bana ne diye ağır sözler söylüyorsunuz" buyurdu. Adam: Bana müsaade et onları yanına getireyim dedi. Gitti, onları çağırdı. Hepsi de -hain görülmelerini gerektirecek (bir söz)- söylemediklerini ve (bunu gerektirecek bir fiil) işlemediklerini söyledi. Aziz ve celil olan Allah da: "Allah onların hepsini dirilteceği günde size yemin ettikleri gibi ona da yemin edecekler ve kendilerinin gerçekten bir şey üzere olduklarını (yeminlerinin kendilerine fayda sağlayacağını) sanacaklar. Haberiniz olsun ki gerçekten onlar yalancıların ta kendileridir." (el-Mücadele, 18) buyruğunu indirdi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, 3147, 2407, 3277; Zevaid'de belirtildiği üzere Bezzar, Müsned, II, 209'da; Taberani, Keb!r, 12307'de rivayet etmişlerdir. Mecmau'z-Zevaid, VII, 122'de: Ravileri üçüne göre (muhtemelen Buhari, Müslim ve Ebu Davud'u kastediyor) Sahih'in ravileridir demektedir. İbn Kesir, IV, 328'de İbn Ebi Hatim, İmam Ahmed ve İbn Cerir tarafından rivayet edildiğini belirtmektedir. Hepsi de Simak’dan böylece rivayet etmişlerdir. İbn Kesir: Ceyyid bir senettir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1476- Bir Kasaba Halkı Namazı Terk Edecek Olurlarsa Şeytan Onlara Üstünlük Sağlamış Olur