HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1437- Gökler ve Yer Kaç Günde Yaratıldı ve Son Yaratma Cuma Gününün Son Vakitlerinde Oldu

 

3735- * ... Bize İbn Uyeyne, Ebu Said’den tahdis etti. O İkrime’den, o İbn Abbas (r.a.)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Biz göklerle yeri ve ikisinin arasında olanları oynayalım diye yaratmadık." (Duhan, 38) buyruğu hakkında İbn Abbas dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a gökler ve yer kaç günde yaratıldı? diye soruldu. (Allah Rasulü) şöyle buyurdu: "Allah ilk gün olan pazar günü yarattı. Yer pazar ve pazartesi günü yaratıldı. Salı gününde de dağlar yaratıldı, ırmaklar(ın yatakları) yarıldı, yeryüzüne mahsuller dikildi ve her bir yerde onun gıdası takdir edildi. Çarşamba gününde ise sonra duman halinde bulunan semaya yöneldi de ona ve yere isteyerek veya istemeyerek gelin dedi. İkisi de isteyerek geldik dediler. Böylece onları yedi gök olmak üzere iki günde yarattı. Her bir göğe de ona ait olan emri vahyetti." (Fussilet, 11-12) Bunları da Perşembe ve Cuma günleri gerçekleştirdi. Yaratmanın sonu Cuma günü saatlerinin sonuncusunda olmuştu. Cumartesi gününde ise yaratma olmadı. Bu sebeple Yahudiler o gün hakkında (bilinen) sözlerini söylediler. Aziz ve celil olan Allah da onları yalanlamak üzere: "Andolsun göklerle yeri ve aralarında olanları biz altı günde yarattık. Bize bir yorgunluk da dokunmadı." (Kaf, 38) buyruklarını indirdi."

 

Bu Abdurrezzak'ın, İbn Uyeyne’den, onun Ebu Said’den mürsel olarak rivayet ettiği bir hadistir. O rivayetinde İbn Abbas'ı sözkonusu etmemiştir. Biz ise bunu bu rivayette mutasıl olarak yazdık. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Diğer Tahric: Hakim'in dikkat çekecekği üzere bu hadiste Süfyada muhalefet edilmiştir. Bu hususta doğru söz Abdurrezzak'ın dediğidir, İsmail'in dediği değildir. Bunda hiç şüphe yoktur. Hadiste şaşırtıcı bir nükte vardır. O da şudur: Hakim sika ravinin fazlalığının yaptığı değişiklik ile ilgili kuralına muhalefet etmekte ve bu haberin sıhhatine hüküm vermeyerek buna dair hocası Darakutni gibi muhakkiklerin görüşlerini geçerli kabul etmiştir. O görüş ise sika ravi ve bunların sayıları ile tercih yapma görüşüdür. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. Hadis ed-Durru'l-Mensur, V, 676'da kaydedilmiş olup, bunun İbn Cerir, en-Nasih ve'l-Mensuh adlı eserinde Nehhas, el-Azame adlı eserinde Ebu'ş-Şeyh, İbn Merduye ve başkaları tarafından rivayet edildiğini de belirtmektedir. Daha sonra ise Hakim'in II, 543'te (4050 numaralı hadis olarak) bu hadisin sahih olduğunu açıkça söylediğini gördüm.

 

 

 

3736- * ... Bize el-A'meş, İbrahim'den tahdis etti. O Hemmam b. elHaris'den, o Ebu'd-Derda (r.a)'dan naklen dedi ki: Bir adam onun yanında (Duhan, 43-44 ayetlerini): "Şüphesiz ki zakkum ağacı o büyük günahkarın yiyeceğidir." (Duhan, 43-44)'deki büyük günahkar anlamındaki kelime olan: "el-Esim" yerine "el-yesim" diye okuyunca Ebu'd-Derda:

"Taamu'l-esim: o büyük günahkarın yiyeceğidir" de dedi. Adam: (Böyle diyemeyerek yine) taamu'l-yesim deyince, Ebu'-Derda: Taamu'l-facir: O günahkarın yiyeceğidir de dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, V, 752'de belirtildiği üzere Said b. Mansur, Abd b. Humeyd, İbn Cerir ve İbnu'l-Münzir rivayet etmiştir. Rivayetlerinde bazı farklılıklar vardır. Bu hadisin İbn Mansur'dan gelmiş bir benzeri şahidi de vardır ki bunu da Ebu Yusuf, Kitabu'l-Asar, s. 44'te 223 numara ile tahriç etmiştir. Ayrıca Muhammed b. el-Hasen de yine el-Asar adlı eserinde s. 55,274 numara ile hadisi tahriç etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1438- Şüphesiz Allah'ın Üç Elbisesi Vardır