HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1414- Davud (A.S.) insanlar Arasında En Çok ibadet Eden Kimse idi

 

3673- ... Bize Muhammed b. sad el-En sari, Abdurrahman b. Yezid ed-Dımaşki'den tahdis etti. Bize Aizullah Ebu İdris el-Havlani, Ebu'd-Derda (r.a)’dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Davud (a.s) Rabbim senden seni sevmeyi, seni sevenleri sevmeyi, beni senin sevgine ulaştıracak amelleri işlemeyi dilerim. Rabbim senin sevgini kendi canımdan ailemden ve soğuk sudan daha çok sevmemi sağla dedi." Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Davud 'u sözkonusu edip, ondan bahsettiği vakit: "O insanlar arasında en çok ibadet eden kişi idi" derdi.

 

Senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, et-Tarihu'l-Kebir, I/!, 89'da buna yakın muhtasar olarak bir hadisi zikretmiştir. Bu hadisi ondan başka bir kaynakta tespit edemedim. Zehebi, Hakim'i tenkit ederek şöyle demektedir: Burada adı geçen Abdullah hakkında İmam Ahmed rivayet ettiği hadisleri mevzudur demiştir.

Derim ki: Ona Buhari'de Rabia ed-Dımaşki mutabaat etmiştir.

 

 

 

3674- * ... Bize Şerik, es-Süddi’den bildirdi. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Ömer (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Davud (a.s) cumartesi günü ansızın vefat etti. O cumartesi günü yasağa riayet eder, kuşlar gelip onun üzerini gölge yapardı.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, V, 587'de Musannefinde İbn Ebi Şeybe ve el-Mevt adlı eserinde İbn Ebi'd-Dünya tarafından rivayet edildiği belirtilmektedir.

 

 

 

3675- [ ... ] el-A'meş, el-Minhal'den, o Said b. Cubeyr'den, o İbn Abbas (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Tahtı üzerine bir ceset bırakmıştık" (Sad, 34) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Bu onun kürsisi (tahtı) üzerine oturup insanlar arasında kırk gün süreyle hüküm veren şeytan idi. Süleyman'ın da Cerade denilen bir cariyesi vardı. Cerade'nin bir akrabası ile o akrabasının kavmi arasında bir dava konusu vardı. Aralarında hak ile hüküm vermekle birlikte hakkın cariyenin yakın akrabasının olmasını arzu etti. Bu sebeple Allah ona: Sana bir bela gelip çatacaktır, diye vahyetti. O da bu belanın gökten mi yerden mi geleceğini bilemiyordu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Bu eserin senedi düşmüştür. Telhis'den telafi edildi. ed-Durru'l-Mensur, V, 580'de Firyabi ve Hakim et-Tirmizi tarafından rivayet edildiği belirtilmektedir. Oradaki lafzında: "Süleyman'ın bir karısı vardı" denilmekte "cariyesi" denilmemektedir. Zehebi bu hususta Hakim'e muvafakat etmesi senedin baş taraflarının müstakim (doğru ve pürüzsüz) olduğunu hissettiren bir husustur. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1415- Süleyman (A.S.) Allah'tan Üç Şey istedi, Allah da Ona (Bunları) Verdi