HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1387- "Yanları Yataklardan Uzak Kalan" Kimseler Üzerindeki Allah'ın Nimetleri

 

3602- ... Bize Abdullah b. Suveyd b. Hayyan tahdis etti. Bana Ebu S; Ebu Rızim’den tahdis etti. O Sehl b. Sad (r.a)’dan şöyle dediğini naklı Bizler Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cennetin niteliklerini anlatıyorken onun yanında idik. Nihayet anlatacaklarını bitirdikten sonra şöyle buyurdu: "Orada hiçbir göz görmediği, hiçbir kulağın işitmediği ve hiçbir insanın hatırından geçirmediği şeyler vardır." Sonra da: "Yanları yataklarından uzak kalır" (Secde, 16) ayetini sonuna kadar okudu.

Ebu Sahr dedi ki: Ben bunu (Muhammed b. Ka'b) el-Kurazi'ye söylediğimde şöyle dedi: Onlar Allah için yaptığı ameli gizlediler. O da onlar için bir sevap (mükafat)ı gizledi. Sonra Allah'ın huzuruna gideceklerinde o gözler aydınlanmış olacak.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebir, 6003; Müslim, 2825; İmam Ahmed, Müsned, V, 334. Müslim'de Ebu Sa ifadeleri yoktur. Bu ise Hakim'in bu hadisi Buhari ve Müslim'in tahriç etmediğini söylemesini haklı kılmayan müdrec bir ifadedir. Bk. ed-Durru'l-Mensur, V, 340. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanıimiştir.

 

 

 

3603- * ... Bize Ebu'l-Ahvas, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Ebu Ubeyde’den şöyle dediğini nakletti: Abdullah dedi ki: Tevrafta şu yazılıdır: Allah yanları yataklardan uzak kalan kimseler için hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın duymadığı ve hiçbir insanın kalbinden geçirmediği ne mürsel bir nebinin, ne de mukarrab bir meleğin bildiği şeyleri hazırlamıştır. (Abdullah b. Mesud devamla) dedi ki:Biz de bunu zaten: "Kendilerine o işlediklerine mükafat olmak üzere gözleri aydınlatan ne nimetler gizlendiğini hiçbir kimse bilemez." (es-Secde, 17)'de okuyoruz.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, V, 339'da belirtildiği üzere İbn Cerir, İbnu'l-Münzir ve İbn Ebi Hatim rivayet etmişlerdir. Derim ki hadis munkatıdır. Çünkü Ebu Ubeyde babasından (Abdullah b. Mesud'dan) hadis dinlememiştir. Hadis Taberani, el-Kebir, 9039'da yer almakla birlikte Heysemi VII, 4'te Taberani'nin hocası dolayısıyla zayıf olduğunu belirtmekte ise de ona mutabaatta bulunulmuştur. Ek. ed-Durru'l-Mensur, V, 339

 

 

 

3604- ... Bize Süfyan, el-A'meş'ten tahdis etti. O Ebu'd-Duha'dan, o Mesruk'tan, o Abdullah (r.a)'tan: "Andolsun ki biz onlara en büyük azaptan önce yakın azaptan mutlaka tathracağız." (es-Secde, 21) buyruğu hakkında Bedir günü (bu azabı onlara tattıracağız) dediğini nakletmektedir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte 1 nu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebir, 9038; ed-Durru'l-Mensur, V, 342öe belirtildiği üzere İbn Cerir, İbnu'l-Münzi başkaları rivayet etmiştir. Ayrıca bk. Mecmau'z-Zevaid, VII, 90. Bu sahih bir senettir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1388- Hiçbir Kul'a O'nun için Sabırdan Daha Hayırlı ve Daha Bol bir Rızık Verilmemiştir