HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1331- Zekeriya'nın Oğlu Yahya'nın (a.s.) Efendi ve Nefsini Sakındıran Diye Nitelenmesinin Gerekçesi

 

3463- * ... Bize Yunus b. Bukeyr, Muhammed b. İshak'tan şöyle dediğini tahdis etti: Bana Yahya b. Said, Said el-Museyyeb’den tahdis etti. Bana Amr b. el-As (r.a)'dan tahdis ettiğine göre o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinlemiştir: "Her bir Ademoğlu kıyamet gününde bir günahı olduğu halde gelecektir. Ancak Zekeriya oğlu Yahya bundan müstesnadır." (Amr devamla) dedi ki: Sonra Rasulullah elini yere indirdi ve küçük bir çöp aldıktan sonra şunları söyledi: "Bunun sebebi onun erkeklere ait olan organın yerine ancak bu çöp gibi bir şeyinin olmasıdır." Bundan dolayı Allah ona: "Bir efendi, nefsini sakındıran ve Salihlerden bir nebi olmak üzere" (Al-i İmran, 39) adını vermiştir."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, II, 39'da İbn Cerir, İbnu']-Münzİr, İbn Ebi Hatim, İbn Asakir, Müsned'inde İmam Ahmed tarafından rivayet edildiğini belirtmektedir. Ancak (mütehassıs ilim adamları) onun (İbn İshak'ın) yalnızca siret hususundaki (Yahya'dan) semaını sahih kabul eder, diğerlerinde zayıf addederler. Geri kalan ravileri ise sikadırlar.

 

 

 

3464- * ... Bize Ebu Cafer er-Razi, er- Rabi b. Enes'ten bildirdi. O Ebu'lAliye’den, o Ubey b. Ka'b (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Meryem oğlu İsa'nın ruhu da Adem zamanında kendilerinden söz alınmış o ruhlardan bir ruhtu. Allah onu Meryem'e bir insan suretinde gönderdi."Ona tam bir insan suretinde göründü." (Meryem, 17) Meryem de "Bana hiçbir insan eli değmemişken ve ben fahişe de olmadığıma göre benim nasıl bir oğlum olabilir demişti." (Meryem, 20) Böylelikle kendisine hitap eden hamile kaldı. Onun ağzından (içine) girdi,

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, IV, 480'de İbn Ebi Hatim, el-Esma ve's-Sıfat adlı eserinde Beyhaki tarafından rivayet edilmiştir. Senedi sahihtir.

 

 

 

3465- * ... Bize Süfyan, Ebu İshak'tan tahdis etti. O el-Bera b. Azib'den Aziz ve Celil Allah'ın: "Rabbin senin altından küçük bir ırmak akıttı.'(Meryem, 24) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: O (küçük bir ırmak anlamını verdiğimiz seri' kelimesi) küçük bir ırmağın koludur.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, IV, 483'de belirtildiği üzere Abdurrezzak, Said b. Mansur, Abd b. Humeyd. el-Piryabi, İbnu'l-Münzir, İbn Ebi Hatim ve İbn Merduye rivayet etmişlerdir. Hadis ayrıca Mecmau'z-Zevaid, VII, 54'te bir başka yoldan Taberani, el-Mucemu's-Sağir'de rivayet edilmiş ve Hakim'in senedinde bulunmayan bir başka raviden ötürü de zayıf olduğunu söylemiştir. Ama Hakim'in senedindeki raviler sikadırlar.

 

 

 

3466- * ... Bize Süfyan, Ata b. es-Saib’den tahdis etti. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan: "Ve onu kendimize yaklaştırarak özel bir şekilde konuştuk." (Meryem, 52) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: (Tevrat'ı) levhaya (tabletlere) yazdığı vakit kalemin gıcırtısını duydu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, IV, 463'te belirtildiği üzere İbn Ebi Şeybe, el-firyabi, ez-Zühd adlı eserinde Hennan, Abd b. Humeyd, İbn Cerir, İbnu'l-Münzir ve başkaları rivayet etmişlerdir. Senedi sahihtir. Süfyan ise Ata'dan hafızası karışmadan önce hadis dinlemiştir.

 

 

 

3467- * ... Bize İsrail, Simak b. Harb'den tahdis etti. O İkrime'den, o İbn Abbas (r.a)'dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Kitapta İbrahim'i de an. O son derece doğru sözlü bir peygamberdi." (Meryem, 41) buyruğu hakkında şöyle dediğininakletmektedir: Nebiler İsrail oğullarındandı. On tanesi müstesna: Nuh, Salih, Hud, Lut, Şuayb, İbrahim, İsmail, İshak, Yakub ve Muhammed aleyhimussalatu vesselam (hepsine sabit ve selam olsun) nebiler arasında da İsrail ve İsa dışında kimsenin iki tane adı olmamıştır. İsrail(in diğer adı) Yakub'dur. İsa(nın diğer adı) Mesih'tir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ravileri sikadırlar. Ancak Simak'ın, İkrime'den rivayeti bir derece muzdariptir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1332-"Bunlardan Sonra ise ... Bir Kavim Geldi" (Meryem, 59) Ayetinin Tefsiri