HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1303- Yakub (a.s)'ın Gözlerini Kaybetmesinin ve Çeşitli Musibetlere Uğramasının Sebebi

 

3381- *Bize Fakih eş-Şeyh Ebu'l-Velid tahdis etti, bize Hişam b. Bişr tahdis etti. Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe tahdis etti. Bize Yahya b. Abdulmelik b. Ebi Ganiyye, Hafs b. Ömer b. ez-Zubeyr’den tahdis etti. O Enes b. Malik (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Nebi Yakub'un (a.s) Allah yolunda edindiği bir kardeşi vardı. Bu kardeşi bir gün: Ey Yakub! Senin gözlerini kaybetmenin sebebi nedir? Belinin bükülmesine sebep ne oldu? dedi. Yakub: Gözlerimi kaybetmemin sebebi Yusuf için ağlamamdı, belimi büken ise oğlum (Bun) yamin'e üzülmemdir dedi." (Allah Rasulü devamla) buyurdu ki: "Cebrail (a.s) ona gelip ey Yakub! Şüphesiz Allah sana selam ediyor ve sana: Beni benden başkasına şikayet etmekten haya etmiyor musun? diyor. Bunun üzerine Yakub: "Ben keder ve üzüntümü ancak Allah'a şikayet ederim" (Yusuf, 86) dedi."Cebrail de şöyle dedi: Neden şikayet ettiğini bil ey Yakub dedi. Sonra Yakub dedi ki: Rabbim şu yaşlı başlı ihtiyara acımaz mısın? Gözlerimi görmez ettin, belimi büktün. Benim reyhanımı bana geri ver, ölümden önce onu doya doya koklayayım. Sonra da bana istediğini yap dedi. Cebrail ona gelip dedi ki: Allah'ın sana selamı var ve sana şöyle diyor: Müjde sana kalbin sevinsin, izzetime yemin olsun ki eğer iki çocuk ölü dahi olsaydı onları şüphesiz diriltirdim. Bu sebeple yoksullar için bir yemek hazırladım. Gerçek şu ki en sevdiğimkullarım nebilerle, yoksullardır. Senin gözlerini neden aldım, belini niçin büktüm. Yusuf'un kardeşleri ona yaptıklarını neden yaptılar biliyor musun? Sizler (bir zamanlar) bir koyun kesmiştiniz. Size oruçlu olan yetim bir yoksul gelmişti. Ona o koyundan hiçbir şey yedirmemiştiniz."(Devamla) buyurdu ki: "Bundan sonra Yakub yemek yemeyi istedi mi bir münadiye yüksek sesle şöyle söylemesini emrederdi: Yoksullardan yemek yemeyi arzu eden kişi gelsin Yakub ile yemek yesin. Eğer oruçlu ise bir münadiye emir verir o da şöyle seslenirdi: Yoksullardan kim oruçlu ise Yakub ile birlikte orucunu açsın."

 

Hakim dedi ki: Hafs b. Ömer b. ez-Zubeyr'in kendi el yazısı ile yazdıklarını dinlediklerim (semaım) arasında hadis bu şekildedir. Zannederim ki "ez-Zubeyr" ravinin bir yanılmasıdır. Çünkü onun adı Hafs b. Ömer b. Abdullah b. Ebi Talha el-Ensari olup Enes b. Malik'in kardeşinin oğludur. Eğer böyle ise hadis sahihtir. İmam Ebu Yakub İshak b. İbrahim el-Hanzali de bu hadisi tefsirinde mürsel olarak rivayet etmiştir. Bunu bize Ebu Zekeriya el-Anberi haber verdi, bize Muhammed b. Abdusselam tahdis etti. Bize İshak tahdis etti, bize Amr b. Muhammed bildirdi. Bize Zafir b. Süleyman, Yahya b. Abdulmelik'ten tahdis etti. O Enes b. Malik (r.a)’den, o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan şöyle buyurduğunu nakletti: Yakub'un kardeşlik bağını kurduğu bir kardeşi vardı deyip hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, VII, 40'ta belirtildiği üzere Taberani, Sağir ve Evsat'ta rivayet etmiş ve şöyle demiştir: Senedinde Taberani'nin hocası olan Muhammed b. Ahmed el-Bahiri el-Basri vardır ki oldukça zayıf bir ravidir demektedir. Derim ki: Bu senette ona Taberani'nin hocasından başkası tarafından mutabaatta bulunulmuş sonra da bu hususta ona muhalefet edilmiştir. ed-Durru'l-Mensur, IV, 61'de Hakim'in dediği gibi İbn Rahuye'ye nispet etmiştir. Ayrıca İbn Ebi'd-Dünya, el-farac ba'de'ş-Şidde'de, İbn Ebi Hatim, Evsat'ta Taberani, el-Emsal'da Ebu'ş-Şeyh, İbn Merduye, Şuabu'I-İman'da Beyhaki de rivayet etmiş bulunmaktadır. Muhtemelen Hakim'in de işaret ettiği gibi mürsel rivayet tercihe değer olandır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1304- "Ümit Kesip" (Yusuf, 110) Buyruğunun Anlamının Açıklaması