HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1258- "Sabredin (Düşmanlarınızla) Sabır Yarışı Yapın" (Al-i İmran, 200) Ayetinin Nüzul Sebebi

 

3230- *Bize Hişam b. Sad, Zeyd b. Eslem’den bildirdi. O babasından, o Ömer b. el- Hattab (r.a)’dan rivayet ettiğine göre kendisine Ebu Ubeyde'nin Şam'da kuşatılmış olduğu ve onun aleyhine düşmanlık saikiyle bir araya geldikleri haberi ulaştı. Ömer (r.a.) kendisine şunu yazdı: Selam sana! İmdi mümin bir kula zorlu ve sıkıntılı bir hal isabet edecek olursa mutlaka Allah ondan sonra onun için bir kurtuluş takdir eder ve asla bir zorluk iki kolaylığı yenik düşüremez."Ey iman edenler! Sabredin (düşmanlarınızIa) sabır yarışı yapın ve ribatta bulunun.Allah'tan korkun ki kurtuluşa eresiniz." (Al-i İmran, 200) (Eslem) dedi ki: Ebu Ubeyde de kendisine şu mektubu yazdı: Selam sana imdi şüphesiz Allah kitabında şöyle buyurmaktadır: "Bilin ki dünya hayatı ancak bir oyundur, bir eğlencedir, bir süstür. Aranızda bir övünüştür. Mallarda ve evlatta -çokluklarıyla- bir yarıştır." (Hadid, 20) ayetini sonuna kadar zikretti. (Eslem devamla) dedi ki: Ömer, Ebu Ubeyde'nin mektubu ile dışarı çıktı, minberin üzerine oturdu. Medine halkına o mektubu okuduktan sonra şöyle dedi: Ey Medineliler! Ebu Ubeyde sizlere cihada gerektiği gibi rağbet gösteriniz diye tarizde bulunduruyor (laf dokundumyor).

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Malik, Muvatta, II, 813; ed-Durru'l-Mensur, II, 202'de belirtildiği üzere Musannefinde İbn Ebi Şeybe, Şuabu'l-iman'da Beyhaki, İbn Ebi'd-Dünya ve İbn Cerir de rivayet etmişlerdir. Ebu Ubeyde'nin verdiği cevabı da muhtasar olarak zikretmiştir. Muhtemelen onu ikinci ayetin (Hadid, 20) Tefsirinde yerinde zikretmiş olmalıdır. Daha layık olanı da budur. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. Senedi sahihtir.

 

 

 

3231 - ... Bize İbnu'l-Mübarek tahdis etti. Bize Mus'ab b. Sabit bildirdi. Bana Davud b. Salih tahdis edip dedi ki: Ebu Seleme b. Abdurrahman şöyle dedi: Kardeşimin oğlu şu: "Sabredin (düşmanlarınızIa) sabır yarışı yapın ve ribat yapın (İslam devletinin sınırlarını ve sınır karakollarını koruyun)" (Al-i İmran, 200) ayetinin ne hakkında nazil olduğunu biliyor musun dedi. (Davud) dedi ki: Hayır deyince (Ebu Seleme) şu cevabı verdi: Kardeşimin oğlu ben Ebu Hureyre'yi şöyle derken dinledim: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın zamanında kendisinde ribat yapılacak türden bir gaza yoktu ama namazdan sonra diğer namazı beklemek vardı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, II, 201'de belirtildiği üzere hadisi İbnu'l-Mübarek, İbn Cerir, İbnu'l-Münzir ve Şuabu'l-İman'da Beyhaki tahriç etmiştir. Mus'ab b. Sabit'in rivayet ettiği hadislerin leyyin olduğu az önce (3229 numaralı hadisin notunda) geçmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan: