HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1247- Siyatiğin ilacı

 

3206- ... Süfyan’dan, o Habib b. Ebi Sabit'ten, o Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a.)’dan rivayet ettiğine göre İsrail (Yakub Nebi)'yi siyatik hastalığı yakaladı. Geceleri feryat ederek geçiriyordu. (İbn Abbas devamla) dedi ki: Allah ona şifayı damarları bulunan et yememesinde takdir buyurdu. (İbn Abbas devamla) dedi ki: Bu sebeple Yahudiler de onu haram kıldı. Bundan dolayı da: "Tevrat indirilmezden önce İsrail'in (Yakub'un) kendisine haram kıldığından başka bütün yiyecekler İsrail oğullarına helal idi. Deki eğer siz doğru söyleyenler iseniz Tevrat'ı getirin de onu okuyun." (Al-i İmran, 93) ayeti nazil oldu. (Yani) şüphesiz ki bu Tevrat'tan Önce idi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hadisi Abd b. Humeyd, el-Piryabi, İbnu'l-Münzir, İbn Ebi Hatim, İbn Cerir (VII, 12); Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, X, 8. Buna yakın olarak da Said (508)(le tahriç etmişlerdir. Ayrıca bk. ed-Durru'l-Mensur, II, 91 sahih bir hadistir.

 

 

 

3207- ... Bize Hişam b. Hassan, Enes b. Sirin’den tahdis etti. O Enes b. Malik (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) siyatik hakkında şöyle buyurdu: "Büyük de olmayan, küçük de olmayan bir Arap koçunun kuyruk yağını alır. Bunu küçük küçük parçalara bölüp sonra iyice bunları eritir. Bunu üç parçaya böldükten sonra her gün aç karna bunun bir parçasını içer." Enes b. Sirin dedi ki: Ben bazı kimselere böyle yapmalarını emrettim deyip, çok sayıda kişinin adını verdi. Hepsi de yüce Allah'ın izniyle iyileşti.

 

Bu sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 3463; Busiri, Misbahu'z-Zücace, 1207 senedi sahibtir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1248- Şüphesiz insanlar için ilk Kurulan Ev (AI-i imran, 96)'in Açıklaması