HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1209- Bineğe Binerken Yapılacak Dua

 

3058- ... Bize Hammad b. Seleme, Ebu'z-Zubeyr’den tahdis etti. O Ali b. Abdullah el- Barıki’den, o İbn Ömer (r.a)’den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuğa çıkacağı sırada bineğine bindi mi üç defa Allahu Ekber dedikten sonra: "Subhanellezi sahhara lena haza ve ma kunna lehu mukrinin ve inna ila Rabbina le munkalibun: Bunları bizlere musahhar kılan, eksikliklerden münezzehtir. Yoksa bizim bunlara gücümüz yetmezdi ve esasen biz muhakkak Rabbimize döneceğiz." (ez-Zuhruf, 13- 14) derdi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir .

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3447; İmam Ahmed, Müsned, II, 144; Darimi, II, 285; İbn Hibban, Sahih, 2695; Nesai, Amelu'I-Yevmi ve'I-Leyle, 548; Beyhaki, es-Sünenu'I-Kübra, V, 217. Sahih bir hadistir.

 

 

 

3059- ... Bize Haşim oğullarının azatlısı Muaviye b. Ebi Müzerrid tahdis etti, bana amcam Ebu'l- Hubab Said b. Yesar, Ebu Hureyre (r.a.)’den tahdis etti. O Rasulullah (s.artan şöyle buyurduğunu nakletti: "Şüphesiz ki Allah mahlukatı yaratıp, onları yaratmayı bitirince, Rahim kalkıp: Benim bu duruşum (akrabalık) bağını koparmaktan sana sığınanın duruşudurdedi. (Yüce Allah) şöyle buyurdu: Evet, senin bağını bitiştireni, benim de bitiştirmeme, senin bağını koparanı, benim de koparmama razı olmaz mısın! Rahim:

Olurum deyince (yüce Allah): Bunu sana verdim buyurdu." (Ebu Hureyre) dedi ki: Sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Dilerseniz: "Sizden beklenen yönetimi ele alırsanız yeryüzünde fesat çıkarmak ve akrabalık bağlarınızı paramparça etmek değil midir ki?" (Muhammed, 47/22) buyruğundan itibaren: "Yoksa kalpler(i) üzerinde kilitler mi var?" (Muhammed, 47/24) buyruğuna kadar okudu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir .

 

Diğer Tahric: Bu Müslim'in 2554'teki lafzıdır. Bir kısmı da Buhari, 7063'te yer almaktadır. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

3060- * ... Bize Hamza b. el-Kasım, Ebu'l-Heysem Said b. elHakem'den tahdis etti. O Nufeyr, Ebu Davud'dan, o Ubeydullah b. Muğaffel (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i: "Sizden beklenen yönetimi ele alırsanız yeryüzünde fesat çıkarmak ... değil midir kH" (Muhammed, 47/22) buyruğunu okurken dinledim.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 49'da yalnızca Hakim tarafından rivayet edildiği belirtilmektedir.

 

 

 

3061 - * ... Bize Muhammed b. İsa el- Mukri tahdis etti, bize Ebu Nuaym ve Kabisa tahdis edip dediler ki: Bize Süfyan, Ebu'z-Zubeyr’den tahdis etti. O Cabir b.Abdullah (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Artık sen hatırlat, sen ancak bir hatırlatıcısın. Üzerlerine musaHat olan bir zorba değilsin." (el-Gaşiye, 88/21-22) buyruğunu (musaytır: musallat olan bir zorba) sad ile okudu."Fakat kim yüz çevirip inkar ederse o müstesnadır." (el-Gaşiye, 88/23) diye okudu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 575'te yalnızca Hakim tarafından rivayet edildiğini belirtmektedir. Zehebi de: Hadis Müslim'in şartına uygundur demektedir. (Bi musaytır lafzındaki sad harfi yerine) sin harfi ile okuyuş İkrime, Mücahid, Katade ye başkalarının da okuyuşudur.

 

 

 

3062- * ... Bize Ebu Mutarrif, Süfyan b. Huseyn’den tahdis etti. O ezZühri’den, o Ebu Seleme b. Abdurrahman’dan, o babası (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Hayır) bilakis siz yetime ikramda bulunmazsınız ... Pek çok seversiniz." (Fecr, 17-20) Te harfi ile (üçüncü şahıs olarak şöylece) okurdu: Hayır, onlar yetime ikramda bulunmazlar, yoksula yedirmek için de birbirlerini teşvik etmezler. .. yerler ve severler.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Ravileri sikadırlar. Ancak Süfyan b. Huseyn özellikle ez-Zühri'den rivayetinde zayıftır. Bu şekildeki kıraat ise bütün Basrahların kıraatidir.

 

 

 

3063- ... Bize Abdullah b. el-Mubarek, Halid el-Hazza’dan tahdis etti. O Ebu Kilabe’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın kendisine okutmuş olduğu bir (sahabi) den: "(Artık o günde onun azabı gibi hiçbir kimse azap yapamaz, onun bağladığı gibi de kimse bağlayamaz." (el-Pecr, 89/25=-26) buyruğundaki fiilleri meçhul kip okuyarak); "Artık o günde onun azabı gibi hiçbir kimseye azap yapılmaz, onun bağlandığı gibi hiçbir kimse de bağlanmaz" diye okuduğunu nakletmiştir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Bir isnatta adını vermediği sahabiyi bir başkası adının, Malik b. el-Huveyris olduğunu belirtmektedir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 589'da: Hadisi Said b. Mansur, Abd b. Humeyd, Ebu Nuaym, İbn Merduye ve İbn Cerir'in tahriç ettiği belirtilmektedir. Ayrıca Ebu Davud, 3996, 3997 sahih bir hadistir.

 

 

 

3064- * ... Bize Humeyd b. Hammad Ebu'l-Cehm tahdis etti. Bize Aiz b. Şureyh şöyle tahdis etti: Enes b. Malik (r.a)'ı şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önünde bir taş bulunuyorken şöyle buyurdu: "Eğer zorluk gelip de bu taşın içine girecek olsa hiç şüphesiz kolaylık gelip onun bulunduğu yere girip onu çıkartır" buyurdu. (Enes) dedi ki: Bunun üzerine yüce Allah da: "Çünkü gerçekten güçlükle beraber kolaylık vardır. Evet, gerçekten güçlükle beraber kolaylık vardır." (el-İnşirah, 94/5-6) buyruğunu indirdi.

 

Bu acib (hayret verici) bir hadistir. Ancak Buhari ve Müslim, Aiz b. Şureyh'in rivayetini delil göstermemişlerdir.

 

Diğer Tahric: (Bezzar'ın) Muhtasar'ında belirtildiği gibi Bezzar, Müsned, 1534; Taberani, Evsat, 1548; ed-Durru'l-Mensur, VI, 616'da belirtildiği üzere Beyhaki, Şuabu'l-İman'da İbn Merduye ve İbn Ebi Hatim rivayet etmişlerdir. Ayrıca Enes'ten başkasından bu hadisin şahitlerinin bulunduğunu da zikretmektedir. Enes'ten bu hadis sabit değildir. Çünkü senedinde Aiz b. Şureyh vardır ki zayıfbir ravidir. Nitekim Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, VII, 139'da buna dikkat çekmiştir. Bundan önce ise Zehebi Telhis'inde bunu dile getirmiş, aynı şekilde ondan rivayeti nakleden Humeyd b. Hammad ile de illetli olduğunu belirtmiştir. Zehebi her ikisi hakkında: Hadisi münkerdir demiştir. İkisinden de önce Bezzar, Aiz sebebiyle bu hadisin zayıf olduğunu söylemiş, Hakim de zayıf olduğuna işaret etmiş ve haberin sahih olduğunu söylemeyip, aksine hayret verici bir hadistir demiştir.

 

 

 

3065- ... Bize Muhammed b. Yezid b. Sinan er-Ruhavı tahdis etti. Bize Ma'kil b. Ubeydullah, İkrime b. Halid’den bildirdi. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan, o Ubey b. Ka'b (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ubey'e: "Ben sana bir sureyi okumayı öğreteceğim." buyurdu. Ubey kendisine: Babam sana feda olsun sana bu emir olarak verildi mi? deyince, Allah Rasulü: "Evet" deyip: "Kitap ehlinden ve müşriklerden kafir olanlar kendilerine apaçık delil gelinceye kadar (güya küfürlerinden) ayrılmayacaklardı. Tertemiz sahifeleri okuyup duran Allah tarafından gönderilmiş bir rasuldür (o)" (el-Beyyine, 98/1-2) suresini okudu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3894. Bazı farklılıklarla ve 3849'da muhtasar olarak zikretmiştir. Mecmau'z-Zevaid, VII, 140'da belirtildiği üzere İmam Ahmed'in Müsned'inde buradakinden daha eksiksiz olarak rivayet edilmiştir. Hadis Buhari ve Müslim'de Enes tarafından rivayet edilmektedir: Buhari, 3598; Müslim, 799. Zehebi de: Darakutni, Muhammed'in zayıf olduğunu söylemiştir demektedir.

 

 

 

3066- ... Bize Yahya b. Ebi Süleyman, Said el-Makburi’den tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu: "O gün (yer) bütün haberlerini anlatacaktır." (ez-Zilzal, 99/4) ayetini okudu ve: "Haberlerinin ne demek olduğunu biliyor musunuz?" buyurdu. Onlar Allah ve Rasulü daha iyi bilir deyince, o şöyle dedi: "Onun haberleri üzerinde her erkek ve kadın kulun yaptıklarına dair şahitlik ederek filan günde şu işi yaptı diye söylemesidir. İşte yerin haber vermesi bu olacaktır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3350; İmam Ahmed, Müsned, II, 374; Hakim, Müstedrek, II, 532 (4018 numaralı hadis); Nesai, es-Sünenu'l-Kübra, 11693; İbn Hibban, Sahih, 7360. Tirmizi hasen, Sahih, garibtir demiş, Zehebi burada hadis hakkında bir şey söylememiş ama öteki yerde: Yahya b. Ebi Süleyman hakkında Buhari hadisi münkerdir demiştir diye eklemiştir. Derim ki: Hadis bununla birlikte bütün kaynaklarda onun yoluyla rivayet edilmiştir. Bu sebeple haber sübut derecesine ulaşamaz ama muhtemelen Tirmizi bu hadisi şahitleriyle birlikte has en kabul etmiştir. Çünkü bunun Enes'ten ve başkalarından gelen şahidi de bulunmaktadır. Ayrıca bk. ed-Durru'l-Mensur, VI, 380

 

 

 

3067- Bize Süfyan es-Sevri, Muhammed b. el-Münkedir’den tahdis etti. O Cabir b.Abdullah (r.a.)'tan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Malının gerçekten kendisine ebedi hayat verdiğini sanır." (el-Hümeze, 104/3) buyruğu(ndaki "yahsebu: sanır" lafzını) sin harfi kesreli ile (yahsibu şeklinde) okumuştur.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3995. Zehebi, Abdulmelik dolayısıyla zayıf olduğunu belirttiği gibi el-Münziri de aynı şekilde ondan ötürü zayıf olduğunu söylemiştir.

 

 

 

3068- * ... Bize Abdulhamid b. Behram, Şehr b. Havşeb’den tahdis etti.

O Yezid kızı Esma (r.anha)’dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı: "Kureyş'in güvenlik ve esenliği için kış ve yaz yolculuklarında kendilerini güvenlik ve esenliğe kavuşturduğu için." (Kureyş, 1-2) (suresin)i okurken dinledim.

 

Bu, bu hususta garib ve ali (isnadlı) bir hadistir. Buhari ve Müslim ise Şehr b. Havşeb'in rivayetini delil göstermemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 676'da belirtildiği üzere hadisi İbn Cerir, el-firyabi, Taberi ve başkaları bazı farklılıklarla birlikte tahriç etmişlerdir. Hakim'in hadis hakkında "garibtir" demesi ise ona göre de zayıf olduğu izlenimini vermektedir. Şehr (b. Havşeb)'in özelolarak kıraatlerin rivayetinde zayıf olduğunu, diğer rivayetlerde ise hakkında görüş ayrılığı bulunduğunu önceden zikretmiş bulunmaktayız. Ayrıca bk. Mecmau'z-Zevaid, VII, 143 ve Heysemi'nin hadisin Ahmed ve Taberani tarafından zikredildiğini belirttikten sonraki açıklamaları.

 

 

 

3069- * ... Bize Abdulvaris b. Said, Amr’dan tahdis etti. O el- Huseyn’den, o annesinden, o Ümmü Seleme (r.anha)’dan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şüphe yok ki biz sana Kevser'i verdik." (Kevser, 1) (suresin)i okudu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 687'de belirtildiği üzere hadisi Taberani ve İbn Merduye rivayet etmişlerdir. Zehebi: Hayır, Amr b. Ubeyd vahi bir ravidir diyerek zayıf olduğunu belirtmiştir.

 

 

 

3070- ... Bize Ebu Enes Muhammed b. Enes tahdis etti, bize el-A'meş, Talha ve Zubeyd’den tahdis etti. İkisi Said b. Abdurrahman b. Ebza’dan, o babasından, o Ubey b. Ka'b (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O en yüce Rabbinin ismini tesbih et." (el-A'la, 87/1); "Deki ey kafirler" (Kafirun, 1) ve: "Deki: O Allah'tır, bir tektir." (el-İhlas, 11211) surelerini okuyarak vitir namazını kılardı.

 

Bu senedi sahih bir hadistir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1423; Nesai, III, 235; İbn Mace, 1171,1182. Zehebi dedi ki: Muhammed (b. Enes) er-Razi nispetli olup, birtakım hadisleri münferid olarak rivayet etmiş birisidir. Derim ki bk. Müstedrek, I, 305 (1184 numaralı hadis)

 

 

 

3071 - * ... Bize Şu'be tahdis etti, bana Amr b. Murre haber verdi. Ben Ebu'l- Bahteri'yi, Ebu Said el- Hudri (r.a)’dan şöyle dedi diye tahdis ederken dinledim: Şu: "Allah'ın yardımı ve fetih geldiğinde" (en-Nasr, 1) suresi nazil olunca Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sureyi bitirinceye kadar okudu sonra: "Ben ve ashabım bir hayırız. İnsanlar da bir hayırdır. Fetihten sonra da hicret yoktur" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 697'de belirtildiği gibi hadisi Ebu Davud et-Tayalisi Müsned'inde, İmam Ahmed Müsned'inde, İbn Ebi Şeybe Musannefinde, Taberani ve İbn Merduye tahriç etmişlerdir. Senedi ceyyiddir. Ahmed'de: "Hayr" yerine "hayyiz" şeklindedir. "Pevatu'n-Nihaye" adlı eserimde buna dikkat çekmiş bulunmaktayım.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1210- Fatiha Suresinin Tefsiri, Fazileti: Ondan Önceki Kitaplarda Onun Benzeri indirilmemiştir