HAKİM

el-Müstedrek

TALAK

 

1161- Talak, Talak Verenin Niyetine Göredir

 

2861 - ... Bize Cerir b. Hazim, ez-Zubeyr b. Said’den tahdis etti. O Abdullah b. Ali b. Yezid b. Rukane’den, o dedesi Rukane b. Abd Yezid (r.a)’dan rivayet ettiğine göre hanımını Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayatta iken üç talak ile boşadı. Dedi ki:Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e buna dair soru sordum. O: "Bununla neyi kastetmiştin" buyurdu. Kendisi: Ben bu sözümle bir talak vermeyi kastetmiştim dedi. Allah Rasulü: ''Allah adına (bunu kastettiğine dair) yemin eder misin?" buyurdu. O Allah adına yemin ederim deyince, Allah Rasulü: "O neyi istemişsen öyledir" buyurdu.

 

Buhari ve Müslim Sahihlerinde ez-Zubeyr b. Said el- Haşimi'nin rivayetini almamıştır. Şu kadar var ki bu hadisin Rükane b. Abd Yezid elMuttalibi'nin kızından mutabi (mutabaat eden) bir rivayeti vardır. Bununla hadis sahih olmaktadır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 2208; Tirmizi, II 77; İbn Mace, 2051; İbn Hibban, 4274; Ebu Ya'la, Müsned, 1537; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, VII, 342; İbn Ebi Şeybe, Musannef, V, 65; Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 1188; Darimi, Sünen, II, 163; Darakutni, Sünen, IV, 39. Tirmizi dedi ki: Biz bu hadisi ancak bu yoldan biliyoruz. Ben Buhari'ye bu hadise dair soru sordum. o: Bu hadiste ızdırap vardır demiştir. Hadis İkrime'den, o İbn Abbas'tan Rükane ... diye de rivayet edilmektedir. Derim ki: Bir sonrakine de bakınız.

 

 

 

2862- Bunu bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Muhammed b. Yakub tahdis etti. Bize er-Rabi b. Süleyman bildirdi, bize eş-Şafii bildirdi. Bana amcam Muhammed b. Ali b. Şafi, Nafi' b. Uceyr b. Abd Yezid’den haber verdiğine göre Rükane b. Abd Yezid hanımı Suheyme'yi"el-bette (kesin olarak ilişkiyi kopartan üç) talak" ile boşadı. Sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a dedi ki: Ben eşim Suheyme'yi el-bette (üç talak) ile boşadım. Allah'a yemin ederim ki ancak bir talak vermek istemiştim dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımına geri dönmesini buyurdu, hanımına ikinci olarak Ömer döneminde, üçüncü olarak da Osman (r.a) döneminde talak verdi.

 

Hadis bu rivayetle sahih olmaktadır. Çünkü İmam Şafii bu hadisi kendi ailesi halkından sağlam bir şekilde belleyip hıfz etmiştir. es-Saib b. Abd Yezid, eş-Şafi b. es-Saib'in babasıdır. O aynı zamanda Rükane b. Abd Yezid'in de kardeşidir. Muhammed b. Ali b. Şafi ise çağında Kureyş'in şeyhi (hadis alimi) olan Şafii'nin amcasıdır.

 

Diğer Tahric: Şafii, II, 37. Telhis'te şöyle demektedir: Hadisin sıhhati hususunda ihtilaf etmişlerdir. Ebu Davud, İbn Hibban ve Hakim sahihtir derken, Buhari hadisin muzdarip olmak illeti olduğunu söylemiştir. Hadis Tirmizi, ıl77; Ebu Davud, 2196, 2208; İbn Mace, 2051; Beyhaki, esSünenu'l-Kübra, VII, 342; Darakutni, Sünen, IV, 33

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1162- Herhangi Bir Sıkıntı Bulunmadığı Halde (Kadının) Kocasından Boşamasını istemesinin Mekruh Olduğu