HAKİM

el-Müstedrek

NİKAH

 

1126- Nikahı Akd Etme Yetkisi Onların (Kadınların) Değil, Velilerin Hakkıdır

 

2773- Bize adaletli Ebu'l-Fadl el-Hasen b. Yakub haber verdi ...

Katade'den, o el-Hasen'den.

Bana Ebu Ahmed el-Huseyn b. Ali et-Temimi -ki lafız onundurde haber verdi ... Bana İbrahim b. Tahman, Yunus b. Ubeyd’den tahdis etti. O el-Hasen'den aziz ve celil olan Allah'ın: "Artık kocalarıyla nikahlanmalarına engelolmayınız." (el-Bakara, 232) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletti: Bana Ma'kil b. Yesar el-Müzeni'nin tahdi ettiğine göre ayet-i kerime onun hakkında nazil olmuştur. O dedi ki: Bir kızkardeşimi bir adam ile evlendirmiştim. Onu boşadı. İddeti bittikten sonra gelip ona talip oldu. Ben kendisine dedim ki: Evlenmek için sana kızkardeşimi verdim. Senin karın oldu ve ben sana ikram ettim, sense onu boşadın sonra da gelip ona talip oluyorsun. Hayır, Allah'a yemin olsun ki ebediyen ona geri dönmeyeceksin.

(Ma'kil) dedi ki: Pek fena olmayan bir adamdı. Kadın da ona dönmek istiyordu. (Ma'kil devamla) dedi ki: Allah bu ayeti indirdi. Ben de: Derhal yapacağım ey Allah'ın Rasulü dedim ve kızkardeşimi onunla evlendirdim.

Ebu Bekr Muhammed b. İshak dedi ki: Bu hadiste aziz ve celil olan Allah'ın nikah akdi yetkisini kadınlara değil de, velilerine vermiş olduğuna dair ve nikah akdinde dulolsalar dahi, kadınların herhangi bir haklarının bulunmadığına açıkça delalet bulunmaktadır.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Müslim bu hadisi tahriç etmemiştir.

 

Diğer Tahric: Hakim'in de dediği gibi hadis Buhari, 513ı'de yer almaktadır. Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, VII, 137; Taberani, el-Kebir, XX, 467; Ebu Davud, 2087

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1127- iki Veli (Aynı Kadını) Nikahlayacak Olurlarsa O (Geçerli Nikah) Birincisininkidir. Satış Yetkisine Sahip iki Kişi (Aynı Malı) Satarsa (Geçerli Satış) Birincisininkidir