HAKİM

el-Müstedrek

BAĞİY’LERLE SAVAŞ

 

1105- Kılıcını Kınından Çektikten Sonra Onunla insanlara Saldıran Kişinin Kanı Hederdir

 

2717- ... Bize Vuheyb, Ma'mer b. Raşid’den tahdis etti. O Abdullah b. Tavus'tan, o babasından, o İbn ez-Zubeyr (r.a)’dan şöyle dediğini nakle, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kılıcını kınından sıyırdıktan sonra onunla insanlara vuran kişinin kanı hederdir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Bk Mecmau'z-Zevaid, VII, 291. Hadis Nesai, VII, ll7'de böyledir. Ancak hadisin mevkuf ve merfu oluşu ihtilaflıdır.

 

 

 

2718- ... Bana Yakub b. Abdurrahman, Umare b. Hazm’dan tahdis etti. O Abdullah b. Amr b. el-As (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (s.a şöyle buyurdu: "Yakında öyle bir zaman gelecek ki insanları iyice elekten geçirecek ve sıradan, bayağı insanlar geriye kalacaktır. Ahitleri ve emanetleri kalmayacak (gerekleri yerine getirilmeyecek), ihtilafa düşecekler ve işte böyle olacaklardır." Bu arada parmaklarını birbirine geçirdi. Ashab: O zaman bizim halimiz ne olacak ey Allah'ın Rasulü deyince, şöyle buyurdu:

"Doğru bildiğinizi alır, yanlış bildiğinizi bırakırsınız. Sizin seçkinlerinizin işlerine yönelir, avamınızın işlerini terk ederseniz (iyi seçkin kimselerin yaptıklarını yapar, avamın yaptıklarından uzak kalırsınız)."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte onlar bu hadisi bu ifadelerle tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebir, XIII, 5; İmam Ahmed, Müsned, 7063; Ebu Davud, 4342; İbn Mace, 3957; Tahavi, Müşkilu'l-Asar, II, 67. Ayrıca bk İbn Ebi Hatim, el-İlel, 2780; Hakim, Müstedrek, ıV, 282 (7828),435 (8379, ayrıca IV, 525 te: 8646). Orada hadisin geri kalan kaynakları gösterilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Nikah