HAKİM

el-Müstedrek

FEY

 

Fey

 

Bu hususta asıl dayanak aziz ve celil olan Allah'ın kitabında yer alan buyruklardır.

 

2631 - * ... Bize Süfyan es-Sevri, Kays b. Muhammed’den şöyle dediğini tahdis etti: el-Hasen b. Muhammed'e Şanı Yüce ve mübarek olan Allah'ın: "Bilin ki ganimet olarak aldığınız herhangi bir şeyin beşte biri Allah'a, Rasulüne ... aittir." (Enfal, 41) ayeti hakkında soru sordum, o şu cevabı verdi: Bu dünya ve ahirette yüce Allah'ın kelamının açılışıdır. (Devamla) dedi ki:

İnsanlar Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın vefatından sonra bu iki payın ne olacağı hususunda ihtilaf etmişlerdir. Bazıları: Yakın akrabaların payı Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın akrabalarına verilir derken, bazıları halifenin akrabalarına verilir demişlerdir. Kimisi de: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın payı ondan sonraki halifeye aittir demektedir. Nihayetinde onların görüşleri bu iki payı atlar ve Allah yolunda hazırlık için ayırmak üzerinde ittifak ettiler. Ebu Bekir ve Ömer (r.anhuma)'ın halifeliği döneminde bu paylar bu şekilde kullamlıyordu.

 

Senedi hasendir.

 

 

 

2632- ... Bize Ebu Cafer er-Razi, Mutarrif'ten tahdis etti. O Abdurrahman b. Ebi Leyla’dan şöyle dediğini nakletti: Ali (r.a)'ı şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni ganimetlerin beşte birinin beşte biri üzerinde görevlendirdi. Ben de Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın hayatta olduğu, Ebu Bekir ve Ömer (r.anhuma)'ın da dönemlerinde harcanması gereken yerlere harcadım.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 2983,2984. Ebu Cafer hıfzı kötü birisi olmakla birlikte leyyin bir ravi olan Huseyn b. Meymun ile hocasının hocasından nakil ile ona mutabaatta bulunulmuştur. Şu kadar var ki (Huseyn) sonlarında metne kısmen muhalif rivayette bulunmuştur. el-Münziri de Ebu Cafer aleyhine birinci senetteki durumu delil göstermiş ve onun hakkında konuşulduğunu ve ayrıca ikinci senette de Huseyn hakkında tenkitlerde bulunulduğunu söylemiştir. Aynı şekilde hakkında tenkitlerde bulunanları da zikrettikten sonra Buhari'den onun Huseyn'in hadisi ile ilgili olarak bu hadiste ona mutabaat olunmamıştır dediğini de nakletmektedir. 

 

 

 

2633- ... Bize Süfyan, Hişam’dan, o Urve’den, o babasından, o Aişe (r.anha)’den: Safiye (N ebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ganimet arasından kendisine beğendiği bir şeyi ayırması anlamına gelen) Safiy’dendir dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, IV, 115: İbn Hibban, Sahih, 4822: Taberani, el-Kebir, XXIV, 175: Beyhaki, es- Sünenu'l-Kübra, VI, 304. Senedi sahihtir. Şevkani: Ravileri Sahih'in ravileridir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1074- Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zülfikar Adlı Kılıcını Bedir Günü Nefel Olarak (Ganimet paylaştırılmadan Önce Özellikle Verilen Şey) Almıştı