HAKİM

el-Müstedrek

BUYU’

 

954- Muhakale, Muhadara ve Münabezenin Yasaklanışı

 

2391- Bize Fakih Ebu'l-Velid tahdis etti. .. Bize Ömer b. Yunus b. el-Kasım tahdis etti. Bize babam İshak b. Abdullah b. Talha’dan tahdis etti. O Enes (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhakaleyi, muhadarayı ve münabezeyi yasakladı.

 

Üstad Ebu'l-Velid dedi ki: Muhadara kızarmadan yahut sararmadan önce ondan (buğdaydan) bir şey satmamasıdır. Bu senedi sahih bir hadis olup, bunu yalnızca Buhari tahriç etmiştir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 2071. Hadis Hakim'in de belirttiği gibi Müslim'de yoktur.

 

 

 

2392- * ... Bize Abdulaziz b. Muhammed ed-Deraverdi, Amr b. Yahya elMazini'den tahdis etti. O babasından, o Ebu Said el- Hudri (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Zarar da yoktur, zarara zarar ile karşılık vermek de yoktur. Kim zarar vermeye kalkışırsa Allah da ona zarar (ve sıkıntı) verir. Kim zorluk çıkartırsa Allah da ona zorluk çıkartır."

 

Bu Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Malik, Muvatta (II, 745), Yahya el-Mazini'den bir olay ile ve bunun diğer lafızlarını da kaydetmeksizin mürselolarak tahriç etmiştir. İbn Abdilberr dedi ki: İlim adamları bu hadisin İmam Malik yoluyla gelen rivayetinin mürselolduğu hususunda ihtilaf etmemişlerdir. Bu hadis Sahih herhangi bir yolla Müsned olarak gelmemiştir.

Derim ki: Hadisi Darakutni, Sünen, III, 77; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, VI, 70, 157, X, 133'te zikretmiş olup, bu hadisi Abdulaziz ed-Deraverdi münferid olarak rivayet etmiştir demektedir. Derim ki: İbn Abbas'tan, Aişe'den, Cabir'den, Ebu Hureyre'den ve başkalarından gelen şahitleri de bulunmaktadır ki rivayet yollarının ve şahitlerinin toplamıyla Sahih bir hadis olur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

955- Borcun Ödenmesi Hususunda işin Sıkı Tutulduğu