HAKİM

el-Müstedrek

BUYU’

 

906- Borcunu Ödemekte Zorluk Çektiğini Gördüğünüz Kimsenin Borcunu Affediniz

 

2273- ... Bize Süfyan tahdis etti, bana el-A'meş, Ebu Vail'den tahdis etti. O Ebu Mesıld el - Bedri'den şöyle dediğini nakletti: Bir adam hesaba çekildi, kendisine ait hayır namına bir şey bulunmadı. O varlıklı ve insanlara borç veren birisi idi. Elinin altında çalışanlara da: Varlıklı gördüğünüz kimseden (alacağımızı) alınız. Ödemekte zorluk çektiğini gördüğünüz kimseye de bağışlayınız. Belki Allah da beni bağışlar dedi. Allah da: Onu bağışlamaya ben daha çok hak sahibiyim buyurdu.

 

Hadis Abdullah b. Numeyr'den, o el-A'meş'ten müsned olarak da rivayet edilmiştir:

 

Diğer Tahric: Müslim, 1561; Tirmizi, 1307; İbn Hibban, Sahih, 5047. Hadisin diğer kaynakları için el-İhsan (fi Tertibi İbn Hibban) adlı esere bakınız. Hadis Hakim'in bundan sonra gelecek olan senedinde görüleceği gibi bu kaynaklarda da merfudur. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

2274- Bunu bize Ebu Hamid Ahmed b. Baleveyh tahdis etti. Bize Muhammed b. Osman b. Ebi Şeybe tahdis etti, bize babam tahdis etti, bize Abdullah b. Numeyr, el-A'meş'ten tahdis etti. O Ebu Vail'den, o Ebu Mesıld elBedri'den Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu (dediğini) nakletti: "Bir adam hesaba çekildi de ona ait hayır namına bir şey bulunmadı" deyip, hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

 

2275- ... Bize Abdulaziz b. Muhammed, Amr b. Ebi Amr’dan tahdis etti.

O İkrime'den, onun İbn Abbas'tan rivayet ettiğine göre bir adam on Dinar alacağı olan bir borçlusunun peşine takıldı. Borçlusu kendisine: Allah'a yemin ederim bugün sana borcunu ödeyecek yanımda bir şeyim yok dedi. Alacaklı: Allah'a yemin ederim borcunu ödeyinceye yahut senin adına kefil birisi getirinceye kadar senden ayrılmayacağım. Borçlu: Allah'a yemin ederim yanımda ödeyecek bir şeyim de yok, benim adıma kefilolacak kimse de bulamıyorum dedi. (İbn Abbas) dedi ki: Sonra onu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a götürdü ve: Ey Allah'ın Rasulü bu adam yanımdan ayrılmadı, kendisinden bir ay mühlet istedim ama borcumu ona ödemekten yahut ona bir kefil getirmekten başka bir şey de kabul etmedi. Allah'a yemin ederim ne kefil olacak birisini bulabiliyorum, ne de bugün yanımda borcumu ödeyecek bir şeyim var dedim. Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Senin ondan istediğin süre yalnızca bir aydır öyle mi?" buyurdu. Adam evet öyle deyince, Allah Rasulü: "O borca senin adına kefil oluyorum" buyurdu. (İbn Abbas) dedi ki: Böylelikle Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) borcu onun adına yüklendi (kefil oldu). Adam gidip ona söz verdiği kadarını getirdi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Bu altını nereden buldun?" deyince, o: Bir madenden dedi. Allah Rasulü: "Git, bizim buna bir ihtiyacımız yok, bunda bir hayır yoktur" buyurdu. (İbn Abbas) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o borcu onun adına ödedi.

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadistir. Amr b. Amr ile ed-Deraverdi'nin de Müslim'in şartına göre rivayetleri bulunmaktadır. Ancak Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Birkaç hadis önce geçmişti. (Bk. Hadis no: 2206)

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

907- Kavmin En Hayırlısı Borcunu En iyi Bir Şekilde Ödeyenleridir