HAKİM

el-Müstedrek

BUYU’

 

898- içinde Onu Ödememeyi Kararlaştırarak Bir Borç Aldıktan Sonra Ölen Bir Kimsenin Alacaklısı Lehine Kıyamet Gününde Allah Kısas Yapar

 

2253- * ... Bize Bişr b. Numeyr, el-Kasım'dan tahdis etti. O Ebu Umame'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim içinde ödemeyi kararlaştırarak bir borç aldıktan sonra ölÜrse, Allah onu bağışlar ve alacaklısını da dilediği bir şey ile razı eder. Kim de içinden onu ödememeyi kararlaştırmış olduğu halde bir borç aldıktan sonra ölür ise, Allah kıyamet gününde alacaklısı lehine ona kısas yapar."

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebir, VIII, 8949'da Cafer b. ez-Zubeyr, el-Kasım'dan yoluyla rivayet etmiştir. Cafer ise Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, IV, 132'de belirtildiği üzere yalancı birisidir. elMetfilibu'l-Aliye, 137I'de belirtildiği gibi hadis el-Haris tarafından bu yoldan rivayet edilmiştir. Burada sözü geçen Bişr de aynı şekilde yalancı birisidir. Zehebi de Telhis'inde ona dikkat çekmiş ve: Metruktur demiştir.

 

 

 

2254- ... Bize Yezid b. Zurey' tahdis etti, bize Umare b. Ebi Hafsa, İkrime'den tahdis etti. O Aişe'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın üzerinde sert, kaba ve kalın (altlı üstlü) iki elbise vardı. Ben: Ey Allah'ın Rasulü senin elbiselerin sert ve kabadır. Bunlar üzerinde iken terliyorsun ve sana ağırlık yapıyorlar. Filan kimsenin Şam’dan bezleri gelmiş bulunuyor. Ona birisini göndersen de kendisinden kolaylıkla ödeyebileceğin bir zamana kadar borç iki elbise satın alsan dedim. Allah Rasulü o kimseye birisini gönderdi. O şahıs: Ben Muhammed'in ne istediğini biliyorum. O benim elbiselerimi alıp, onların bedelini ödemeyi savsaklamak istiyor. Gönderdiği elçi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geri gelerek ona durumu haber verince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yalan söylemiştir. Onlar da bilirler ki Allah'a karşı en takvalıları ve emaneti onlar arasında en çok gereği gibi yerine getirip, ödeyenlerinin ben olduğumu biliyorlar."

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Müslim ile bunu tahriç etmemişlerdir. Hadis Şube'den, o Umare b. Ebi Hafsa'dan muhtasar olarak da rivayet edilmiştir:

 

Diğer Tahric: Tirmizi Buyu' bölümünde bundan sonra Hakim'in zikredeceği iki rivayet yolunda zikretmiş olup, hasen sahihtir demiştir. İmam Ahmed, Müsned, VI, 147; Ayrıca bk. Camiu'l-Mesanid, no: 2440; Şube bu haberi hasen olarak değerlendiriyordu.

 

 

 

2255- Bunu bize adaletli Ali b. Hamşaz tahdis etti ... Bize Şube tahdis etti. Bize yine Ali b. Hamşaz tahdis etti ... Bize Şube, Umare b. Ebi Hafsa’dan tahdis etti. O İkrime'den, o Aişe'den şöyle dediğini nakletti: Ey Allah'ın Rasulü elbiselerin kalındır. Onları çıkartsan da filan tüccara haber göndersen, o da sana kolaylıkla ödeyeceğin bir zamana kadar ödemek üzere iki elbise gönderse (nasıl olur) dedim. (Ravi) dedi ki: Allah Rasulü ona: "Bana kolaylıkla ödeyebileceğim bir zamana kadar iki elbise gönder" diye haber gönderdi. Ancak o şahıs kabul etmedi.

 

 

2256- Bize Ebu Bekr b. İshak haber verdi, bize Ali b. Abdulaziz bildirdi, bize Muhammed b. Said el-Asbahani tahdis etti.

Bize Ebu Bekr Ahmed b. Muhammed b. Eyyub ile el-Huseyn b. Beşşar haber verip dediler ki: Bize Said b. Süleyman el-Vasıti tahdis edip dedi ki: Bize Şerik, Simak b. Harb'den tahdis etti. O İkrime'den, o İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Bir kervan gelmişti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan bir şeyler satın aldı, birkaç ukiye altın kar etti. Onları Abdulmuttalib oğullarının oğulları arasına sadaka olarak dağıttı ve: "Bedeli yanımda olmayan şeyi satın almam" buyurdu.

 

Buhari, İkrime'nin rivayetini delil gösterdiği gibi Müslim de Simak ve Şerik'in rivayetlerini delil göstermiştir. Hadis sahih olmakla birlikte Buharı ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebir, XI, 11743; Mecmau'z-Zevaid, IV, 110'da: Ravileri sikadırlar demekte ise de hakkında hata etmiştir. Hadis Ebu Davud, 3344'te mevsul ve mürselolarak rivayet edilmiştir. Şerik ise bazen hata eden doğru sözlÜ bir ravidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

899- Borç Allah'ın Yeryüzündeki Sancağıdır. Bir Kulu Zelil Ettiği Vakit O Sancağını O Kimsenin Boynuna Koyar