HAKİM

el-Müstedrek

DUA VE ZİKİR

 

800- Yatma Vakti Yapılacak Dua

 

2026- * ... Bize Sevr b. Yezid, Halid b. Madan'dan tahdis etti. O Zuheyr el-Enmari'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatağına çekildiği vakit şöyle derdi: "Allahummağfirli ve'hse' şeytani ve fukke rihani ve sekkil mizani vec'alni finnediyyi'l-a'la: Allah'ım bana mağfiret buyur, şeytanımı hor ve hakir kıL. Benim rehinimi çöz, mizanımı ağırlaştır ve beni en yüksek dost meclisine kat."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Ashabı Kiram arasında Zuheyr el-Enmari adında birisini bulamadım. Daha sonra Zehebi'nin muhtasarına baktığımda bu ismin Ebu Zuhre olduğunu gördüm. Ashaba dair eserler ve müsnedlerden ona dair hadis tahriç edenlere başvurduğumda Ebu Davud, 5054'te adının Ebu'l-Ezher olduğunu gördüm. Ebu Davud'da ise: "Mizanımı ağırlaştır" ifadesi yoktur, senedi hasendir. Evet, el-İsabe'de biri Ebu'l-Ezher, diğeri Ebu Zuheyr diye iki ayn yerde biyografisi yazılmıştır. Hayret edilecek husus da şudur ki: Hakim tekrar bu hadisi tahriç etmiş ve adını burada olduğu gibi Zuheyr el-Enmari olarak zikretmiştir. Bundan daha hayret verici husus ise Zehebi'nin buna muvafakat edip: "Zuheyr" diyerek "ebu" kelimeSini kaydetmemiş olmasıdır.

 

 

 

2027- ... Bize İshak b. Abdullah b. Ebi Talha, Said b. Yesar’dan bildirdi. O Ebu Hureyre (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua ederken şöyle derdi: "Allahumme inni euzu bike minel fakri vel kılleti vezzilleh ve euzu bike min en azlime ev uzleme: Allah'ım fakirlikten, azlıktan, zilletten sana sığınınm. Başkasına zulmetmekten yahut zulme uğramaktan da sana sığınınm."

 

Bu Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1544; Buhari, el-Edebu'l-Müfred, 678; İbn Hibban, Sahih, 2442, 3443; Nesai, VI-II, 262; Taberani, Dua, 1341. Hadis daha önce geçmiş olup, hasen, Sahih bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

801- Kabir Fitnesinden ve Başka Şeylerden Allah'a Sığınmak