HAKİM

el-Müstedrek

DUA VE ZİKİR

 

796- Çarşıya Girerken Yapılacak Dua

 

2017- ... Bize Yezid b. Harun tahdis etti. Bize Ezher b. Sinan el-Kuraşi bildirdi, bize Muhammed b. Vasi tahdis edip dedi ki: Medine'ye geldim. Medine'de Salim b. Abdullah b. Ömer ile karşılaştım. Bana babasından tahdis etti. O dedesi Ömer b. el- Hattab (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim pazara girip de la ilahe illallah vahdehu la şerike leh, lehul mulku ve lehul hamd yuhyi ve yumit bi yedihil hayr ve huve ala külli şey'in kadir: Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. O bir ve tektir, onun ortağı yoktur. Mülk (egemenlik ve tasarruf) yalnız onundur, hamd yalnız onundur. Yaşatan ve öldüren odur, hayır yalnız onun elindedir ve o her şeye gücü yetendir diyecek olursa, Allah ona bir milyon hasene yazar, onun bir milyon günahını siler ve cennette ona bir köşk bina eder,"

 

Bu hadisi Abdullah b. Vehb böylece rivayet etmiş bulunmaktadır. Bunu İsmail b. Ayyaş da Ömer b. Muhammed b. Zeyd'den, o Salim'den diye rivayet etmiştir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3248; Buhari, el-Küna, s. 50; Abd b. Humeyd, 28; Darimi, Sünen, II, 293; İbn Adiy, 1,430; Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, II, 355; ed-Dıya el-Makdisi, el-Muhtare, i, 296. Hafız Münziri senedi muttasıl ve hasendir demektedir.

Derim ki: Ezher (b. Sinan)'in hadisi hasen görülecek mertebeye ulaşamaz. Hafız İbn Hacer, et-Takrib'de: Zayıftır, es-Saci onun zayıf olduğunu söylemiş, Ahmed de leyyin olduğunu belirtmiştir demektedir. Ayrıca bk. Tirmizi, el-İlel, II, 912 ile Darakutni, el-İle I, II, 49; İbn Ebi Hatim, el-İlel, II, 49. Hepsinin bu rivayet ve ondan sonraki rivayet ile alakalı olarak söylediklerinin özeti şudur: Bu hadisin sıhhati hususunda insanların içtihadı farklı farklıdır. Şu kadar var ki bu hususta maharet sahibi kimseler illetli olduğunu söylemişlerdir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

 

 

2018- (Hadis) Ömer b. Muhammed b. Zeyd'den, o Salim b. Abdullah b. Ömer'den, o babasından diye de rivayet edilmiştir. Abdullah b. Ömer, Ömer (r.a)'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim çarşıya girip de: La ilahe illallah vahdehu la şerike leh, lehul mulk ve lehul hamd yuhyi ve yumit ve huve hayyun la yemut bi yedihil hayr ve huve ala külli şey'in kadir: Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. O bir ve tektir, onun ortağı yoktur. Mülk yalnız onundur, hamd yalnız onadır. O yaşatandır ve öldürendir. Kendisi ise daima diridir, asla ölmez. Hayır yalnız onun elindedir ve o her şeye gücü yetendir diyecek olursa Allah ona bir milyon hasene yazar, bir milyon günahını siler ve onu bir milyon derece yükseltir."

 

Biz bunu Hişam b. Hassan'ın, Abdullah b. Dinar’dan diye rivayet ettiği bir hadis olarak yazdık.

 

 

 

2019- Bunu bize Ebu Bekr Muhammed b. Ahmed b. Baleveyh tahdis etti ... Bize Hafs b. Gıyas, Hişam b. Hassan’dan tahdis etti. O Abdullah b. Dinar’dan, o İbn Ömer (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim çarşıya girip de orada alışveriş yapar da: La ilahe illallah vahdehu la şerike leh, lehul mulk ve lehul hamd yuhyi ve yum it ve huve ala külli şey'in kadir: Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. O bir ve tektir, onun ortağı yoktur. Mülk yalnız onundur, hamd yalnız onadır. O yaşatır ve öldürür, o her şeye gücü yetendir diyecek olursa, Allah ona bir milyon hasene yazar, onun bir milyon günahını siler ve ona cennette bir köşk inşa eder."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir sened olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. Ona (Hişam'a) İmran b. Muslim, Abdullah b. Dinar’dan diye mutabaatta bulunmuştur.

 

Diğer Tahric: Bu hadis İbn Ömer'den rivayet edilmiştir. Bundan önceki hadis ise İbn Ömer'in babası

Ömer'den rivayetidir. Aradaki fark da açıktır. Hadisi Tirmizi, 3249; Temmam, Fevaid, 1598; Taberani, Evsat, XII; İmam Ahmed, Müsned, 1,47; İbn Mace, 2235; Taberani, Dua, 789; İbnu'sSünni, 187; İbn Adiy, V, 135. Tirmizi: Amr b. Dinar Basralı bir hadis alimidir. Kimi hadis bilginleri onun hakkında (olumsuz) sözler söylemişlerdir. Derim ki: Burada sabit olan isim ise Abdullah b. Dinar'dır. Bu isim bu hadisi tahriç eden diğer kaynaklardakine aykırıdır. Çünkü onların hepsi "Amr" diye zikretmişlerdir. Zehebi dedi ki: Mesruk (rivayeti) delilolan birisi değildir demektedir. Derim ki: (Hakim'in kaydında görüldüğü gibi) ona mutabaat edilmiştir. İmran hakkında da Buhari hadisi münkerdir demiştir.

 

 

 

2020- Bunu bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti ... Bize Yahya b. Suleym elMekki tahdis etti, bize İmran b. Müslim, Abdullah b. Dinar’dan tahdis etti. O İbn Ömer (r.a.)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim çarşıda: La ilahe illallah vahdehu la şerike leh, lehul mulk ve lehul hamd bi yedihil hayr ve huve ala külli şey'in kadir: Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. O bir ve tektir, onun ortağı yoktur. Mülk yalnız onundur, hamd yalnız onadır. Hayır onun elindedir ve o her şeye gücü yetendir diyecek olursa Allah ona bir milyon hasene yazar. Onun bir milyon günahını siler ve cennette ona bir köşk bina eder."

 

Bu konuda Cabir, Ebu Hureyre, Bureyde el-Eslemi ve Enes (Allah hepsinden razı olsun)'den gelmiş rivayetler de vardır. Bu kitabımızın şartlarına en yakın olanları ise bundan başka bir lafızla nakledilmiş bulunan Bureyde yoluyla gelen hadistir.

 

 

 

2021- *Bunu bize Ebu Amr b. es-Semmak haber verdi. Bize Muhammed b. İsa el-Medaini tahdis etti, bize Şuayb b. Harb tahdis etti. Bize Ebu Amr künyeli bir komşumuz Alkame b. Mersed'den tahdis etti. O Süleyman b. Bureyde'den, o babası (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çarşıya girdi mi şöyle derdi: "Bismillah Allahumme inni es'eluke hayra hazihissuk ve hayra ma fiha ve euzu bike min şerriha ve şerri ma fiha. Allahumme inni euzu bike en usibe fiha yeminen facireten ev safkaten hasirah: Allah'ın adıyla Allah'ım ben senden bu çarşının hayrını, bunda bulunanların hayrını dilerim. Bu çarşının şerrinden ve bundakilerin şerrinden sana sığımrım. Allah'ım ben bu çarşıda yalan bir yemin etmekten yahutta zarar edeceğim bir alışveriş yapmaktan sana sığınırım."

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebir, II, 6; Dua, 794, 795; Beyhaki, Daavat, 175-176; Ruyani, Müsned, vr. 8/b. Zehebi: Ebu Amr (hadis rivayetiyle) tanınan birisi değildir. el-Medaini ise metruktur demektedir. Derim ki: Muhtemelen Hakim'in senedinde ravi düşmüştür. Çünkü bu hadis Temmam'da (Fevaid, 1599) Ebu Amr Hafs b. Ömer yoluyla rivayet edilmektedir: Bize Müslim b. Salih haber verdi, bize Muhammed b. Eban, Alkame'den haber verdi deyip hadisi böylece nakletti. Muhammed b. Eban ise onların hepsinde yer almaktadır. Taberani de şöyle demektedir: Bu hadisi Alkame'den, Muhammed b. Eban'dan başkası rivayet etmiş değildir. Bir topluluk ise Muhammed'in zayıf olduğunu söylemiştir. Heysemi de Mecmau'zZevaid, X, 129'da bundan dolayı haberin illetli olduğunu belirtmiştir. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

797- Kapsamlı Dua Onun (Nebi -s.a.v.-'ın) Hoşuna Giderdi