HAKİM

el-Müstedrek

DUA VE ZİKİR

 

790- Dua Ederken Elleri Kaldırmak

 

2004- Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Ali es-San'ani Mekke'de haber verdi. Bize İshak b. İbrahim b. Abbad tahdis etti, bize Abdurrezzak tahdis etti.

Bize Ahmed b. Cafer el-Katii de bildirdi. Bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti. Bize Abdurrezzak tahdis etti. Bana Yunus b. Süleym haber verip dedi ki: Yunus b. Yezid el-Eyli bana İbn Şihab’dan imla yoluyla nakletti. O Urve b. ez-Zubeyr'den, o Abdurrahman b. Abdulkari'den şöyle dediğini nakletti: Ömer b. el- Hattab (r.a)'ı şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a vahiy indirildiğinde onun yüzünün yakınında biz arı vızıltısı gibi bir ses duyardık. Bir gün üzerine vahiy indirildi. Biz de bir süre sustuktan sonra o kıbleye yönelerek ellerini kaldırıp şöyle buyurdu:

"Allahummezidna ve la tunkisna ve ekrimna ve la tuhinna ve atina ve la tahrimna ve asirna ve la tu'sir aleyna verda anna ve ardina: Allah'ım (üzerimizdeki nimetlerini) arttır, eksiltme. Bize ikram et, bizi hakir düşürme, bize ver, bizi mahrum bırakma, bizi üstün tut, başkalarını bize tercih etme. Bizden razı ol ve bizi de razı eyle." Sonra: "Andolsun ki üzerime öyle bir on ayet indirildi ki onları dosdoğru yerine getiren bir kimse cennete girer" buyurduktan sonra: "Müminler kurtuluşa ermişlerrlir ... " (Mu'minun, 1) buyruğunu on ayeti bitirinceye kadar okudu. Abdurrezzak dedi ki: Burada sözü geçen Yunus b. Suleym'in amcası Eyle valisi idi. Dedi ki: Amcam beni Yunus b. Yezid'e gönderdi ve o da bana imla yoluyla bazı hadisleri rivayet etti.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, l, 43; Tirmizi, 3184. Bu -yani Yunus b. Yezid'in yer almadığı değil de bulunduğu rivayet- daha sahihtir dedikten sonra şunları eklemektedir: Abdurrezzak bazı hallerde Yunus b. Yezid'i zikretmezdi demektedir. Hadisi Nesai, es-Sünenu'!-Kübra, l, 1439'da kaydettikten sonra bu oldukça münker bir hadistir demektedir. Hadisi Hakim Tefsir bölümünde tekrar kaydedecektir. Zehebi orada onu eleştirerek şöyle demektedir: Abdurrezzak'a şeyhi (hadisi ona rivayet eden (İshak b. İbrahim) hakkında sorulunca): Onun bir şey olduğunu zannetmiyorum demiştir. Ayrıca Ahmed Şakir, 223'te söylediklerine ve haberi nasıl Sahih kabul ettiğine de bakınız. Ancak onun bu hadise Sahih demesi doğru değildir.

 

 

 

2005- ... Bize Süleyman et-Teymi, Ebu Osman'dan tahdis etti. O Selman (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz ki Allah, kendisine ellerini uzatan kulunun ellerini hüsrana uğramış olarak geri çevirmekten haya eder."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Bu hadisi Tirmizi. Ebu Davud ve İbn Mace Sünenlerinde bu lafizla tahriç ettiklerinden ötürü Zevaid arasında sayılmaz. Bk. Hakim, Müstedrek, i, 497 (1874 ve 187S numaralı hadisler)

 

 

 

2006- ... Bize el-Leys b. Sad, Halid b. Yezid'den tahdis etti. O Said b. Ebi Hilal'den, o Yezid b. Abdullah b. Usame'den, o Abillah (r.a)'ın azatlısı Umeyr'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı Ahcaruzzeyd denilen yerin yakınında ellerini kaldırmış olduğu halde (dua ederken) gördüm.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, S77; Nesai, III, 1S9; İmam Ahmed, Müsned, V, 223. Hadisi Hakim, III, 623'te yeniden kaydedecektir, hadise dair bilgiler orada verilecektir.

 

 

 

2007- ... Bize İsmail b. Uleyye, Abdurrahman b. İshak'tan tahdis etti. O Abdurrahman b. Muaviye'den, o İbn Ebi Zubab'dan, o Sehl b. Sad (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Ben Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı minberi üzerinde olsun, başka durumda olsun dua ederken ellerini yukarıya doğru kaldırdığını görmedim. O parmaklarını omuzlarının hizasına getirerek öylece dua ederdi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buharı ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1105; Abdurrahman b. Muaviye b. el-Huveyris doğru sözlü, hıfzı kötü bir ravidir. Bu sebeple senet zayıftır ama hadisin şahitleri vardır.

 

 

 

2008- ... Bize Muhammed b. Aclan, el-Ka'ka b. Hakim'den tahdis etti. O Ebu Salih'ten, o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre bir adam iki parmağıyla dua ediyordu. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Tek parmakla, tek parmakla" buyurdu.

 

Bu sünnet Sad b. Ebi Vakkas'tan (da) rivayet edilmiştir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3557; Nesai, III, 38; İbn Hibban, Sahih, 884; İbn Ebi Şeybe, Musannef, X, 38ı hasen bir hadistir.

 

 

 

2009- ... Bize Ebu Muaviye, el-A'meş'ten bildirdi. O Ebu Salih'ten, o Sad b. Ebi Vakkas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Ben parmağımla dua ederken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımdan geçti ve şehadet parmağına işaret ederek: "Bir parmakla, bir parmakla" buyurdu.

 

Bu her iki senedi de sahih olan bir hadistir. Ebu Muaviye'nin rivayet ettiği hadis şayet Ebu Salih es-Semman, Sad (b. Ebi Vakkas)’dan hadis dinlemiş ise Buhari ve Müslim'in şartına göre sahihtir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1499; Nesai, III, 38; İbn Ebi Şeybe, Musannef, II, 485; Taberani, Dua, 216; Ebu Ya'la, Müsned, II, 123; ed-Dıya el-Makdisi, II, 216. Hadisin durumu Hakim'in değerlendirdiği gibidir. Ancak bunların biri diğerini illetli hale düşürür mü bu tartışılır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

791- Duadan Sonra Elleri Yüze Sürmek