HAKİM

el-Müstedrek

DUA VE ZİKİR

 

749- Yüz(er) Defa Elhamdulillah, Subhanallah ve La ilahe illallah Demenin Fazileti

 

1936- * ... Bize Zekeriyya b. Manzur tahdis etti. Bana Muhammed b. Ukbe, Ebu Talib'in kızı Um Hani (r.anha)’dan şöyle dediğini tahdis etti: Ey Allah'ın Nebisi! Ben artık yaşı ilerlemiş ve zayıf düşmüş bir kadınım. Bana bir amel göster (onu yapayım) dedi. Allah Rasulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Yüz defa Allahu Ekber, yüz defa elhamdulillah, yüz defa subhanallah de. O senin için kabul buyurulan yüz deve kurban etmekten hayırlıdır. Allah yolunda eğerlenmiş, yularları geçirilmiş yüz attan hayırlıdır. Kabul buyurulmuş yüz köleyi hürriyete kavuşturmaktan hayırlıdır. La ilahe illallah demek ise hiçbir günah bırakmaz ve hiçbir amel ona benzemez."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Zekeriya b. Manzur ise ...

Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, VI, 394; Nesai, Amelu'I-Yevmi ve'I-Leyle, 844; İbn Mace, 3810 -son kısmı müstesna-; Taberan!, el-Kebir, 24,1008; Mecmau'z-Zevaid, X, 92'de belirtildiği üzere Taberani, Evsat'ta zikretmiş ve senedinde Zekeriya b. Manzur bulunmakla birlikte hasen olduğunu belirtmiştir. Zehebi ise: Zekeriya zayıftır. Ayrıca Muhammed (b. Ukbe) ile Um Hani arasından da ravi düşmüştür demektedir. Aynı şekilde Busid de Misbahu'z-Zucace, 1335'te Zekeriya sebebiyle zayıf olduğunu belirtmektedir.

 

 

 

1937- *Bize fakih Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Ziyad b. el-Halil et-Tusteri bildirdi, bize Muhammed b. Cami el-Attar tahdis etti, bize es-Seken b. Ebi's-Seken el-Murcumi tahdis etti, bize el-Velid b. Ebi Hişam, el-Kasım b. Muhammed'den tahdis etti. O Aişe (r.anha)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah bir kuluna herhangi bir nimet ihsan edip de o kul bu nimetin Allah'tan geldiğini bilecek olursa mutlaka Allah o nimet dolayısıyla kulu kendisine hamd etmeden önce o kulu için şükrünü yazar. Herhangi bir kul da bir günah işleyip de işlediği bu günahı dolayısıyla pişman olacak olursa mutlaka Allah da kendisinden mağfiret dilemeden önce ona mağfiret yazar. Herhangi bir kul bir dinara yahut yarım dinara bir elbise satın alıp, onu giyinecek ve bundan dolayı da Allah'a hamdedecek olursa mutlaka o elbise daha diz kapaklarına varmadan önce Allah ona günahlarını bağışlar."

 

Bu senedinde herhangi bir ravinin cerh edilmiş olduğunu bilmediğim bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, V, 119'da, Taberani, Evsat'ta rivayet ettiğini belirtmektedir. Derim ki: Aralarında İbn Adiy, Ebu Ya'la ve Ebu Hatim'in de bulunduğu bir topluluk Muhammed b. Cami'in zayıfbir ravi olduğunu söylemişlerdir. Darakutni de: Basralı olup, pek kuvvetli birisi değildir demektedir. İbn Abdulberr ve İbn Hibban ise bu hususta iki aşırı uç noktadadır. İbn Abdilberr metruktur derken, İbn Hibban sikadır demektedir. (Lisanu'l-Mizan, V, 99). Zehebi de şöyle demektedir: İbn Adiy: Muhammed b. Cami el-Attar'a rivayet ettiği hadislerinde mutabaat olunmaz demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

750- Bir Kul: Bismillahillezi La Yedurru ... Diyecek Olursa