HAKİM

el-Müstedrek

MENASİK [HAC]

 

663- Hac da, Umre de Farzdır

 

1773- Bize Muhammed b. Kesir tahdis etti, bize İsmail b. Müslim, Muhammed b. Sirin'den tahdis etti. O Zeyd b. Sabit (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hac da, umre de farzdır. Bunların hangisini daha önce yapmanın sana bir zararı yoktur."

 

Sahih olan ise Zeyd b. Sabinen onun söylediği bir söz (olduğu)dür.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, V, 351. Burada Hakim'de de görüldüğü gibi Beyhaki de hadisin mevkuf veya merfu oluşu hususuna işaret etmiş, mevkuf olduğunu tercih etmiştir. Bence doğrusu da budur. Aynı şekilde bu hadis Zeyd'in Müsned rivayetleri arasında yer alır, İbn Abbas'ın değiL. Çünkü Hişam bu hususta İsmail'e, İbn Sirin'den rivayetinde mutabaat etmiştir. Hişam ise İbn Sirin'den nakledilen rivayetler hususunda insanların en sebt (sağlam) olanlarıdır. Bir sonraki hadise de bakınız.

 

 

 

1774- Bunu bize Ebu'l-Velid tahdis etti ... Bize Hişam b. Hassan'ın Muhammed b. Sirin'den tahdis ettiğine göre Zeyd b. Sabit'e hacdan önce umre yapmaya dair soru sorulunca, o: "İkisi de (ayrı) birer namaz (gibi)dır. Hangisi ile daha önce başladığının sana bir zararı yoktur."

 

 

1775- * ... Bize Hişam b. Yusuf ile Abdulmecid b. Abdulaziz, İbn Cureyc'den şöyle dediğini tahdis etti. Bana İbn Ömer'in azatlısı Nafi'in haber verdiğine göre Abdullah b. Ömer (r.a) şöyle derdi: Bunları yapmak için yol bulabilen herkes için Allah'ın yarattıkları arasında üzerinde bir hac ve bir umrenin farz olmadığı hiçbir kimse yoktur. Artık kim bundan sonra fazlasını yapacak olursa o bir hayırdır, bir tatavvudur.

İbn Cureyc dedi ki: İbn Abbas'tan şöyle dediği de bana haber verildi: Umre tıpkı hac gibi ona yol bulabilene vacip olduğu gibi vaciptir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir senettir.

 

Diğer Tahric: İbn Huzeyme, Sahih, 3066; Darakutni, Sünen, II, 285; Buhari, Sahih'inde bunu açık bir şekilde muallak olarak rivayet etmiştir. Bk. Fethu'l-Bari, III, 597; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, V, 351. İbn Abbas'ın sözüne gelince, Fethu'l-Bari, III, 598'de belirtildiği gibi bunu Şafii Müsned'inde ve Said b. Mansur da tahriç etmiş ve bu eserin zayıf olduğunu belirtmiştir. Bunu Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, V, 351'de de rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

664- Ecir, Harcama (infak) ve Yorgunluk Kadardır