HAKİM

el-Müstedrek

MENASİK [HAC]

 

626- ihrama Girmek ve Mekke'ye Girmek istediği Takdirde Gusletmek Sünnettir

 

1680- ... Bize Ahmed b. Ebi Talib tahdis edip dedi ki: Ben bu kitaba bakıyorken Ali b. Bekr b. Ayyaş'a, Yakub b. Ata.’dan diye okundu. -O da bu okunanı ikrar ve kabul etti.- O babasından, o İbn Abbas (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) guslettikten sonra elbiselerini giyindi. Zulhuleyfe'ye geldiğinde iki rekat namaz kıldıktan sonra devesinin üzerine oturdu. Devesi onu el-Beyda'ya getirince, hac için ihrama girdi.

 

Bu senedi sahih bir hadistiL Çünkü Yakub b. Ata b. Ebi Rebah İslam imamlarının hadisini derleyip toparladığı kimselerdendir. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Bunun Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir şahidi de bulunmaktadır:

 

Diğer Tahric: Darakutni, Sünen, II, 219; Son kısmı Tirmizi, 819; Nesai, V, 126

 

 

 

1681 - *Bu hadisi bize Hafız Ebu Ali tahdis etti ... Bize Humeyd, Bekr b. Abdullah'tan tahdis etti. O İbn Ömer (r.a)'den şöyle dediğini nakletti:

İhrama girmek istediği ve Mekke'ye girmek istediği takdirde gusletmek sünnettendir.

 

Diğer Tahric: İmam Malik, Muvatta, r, 322 senedi de sahihtir. Fethu'l-Bari, III, 346'da belirtildiği üzere hadisin bir kısmı için Buhari'de ve Müslim, 1259'da şahidi bulunmaktadır. Bk. Darakutni, Sünen, II, 220. Heysemi hadisin birinci kısmını zikredip, Bezzar tarafından rivayet edildiğini söylerken tamamını da zikredip, Taberani'nin el-Kebir'de rivayet ettiğini belirtmekte ve: Bezzar'ın ravileri sikadırlar demektedir. (III, 217)

Hadis Buhari ve Müslim'in şartına göre sahihtir.

 

 

 

1682- Bize Hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Yaküb haber verdi. .. Bize Hişam b. Urve bildirdi: "Bize Ahmed b. Cafer el-Katii de haber verdi. .. Hişam b. Urve'den, o babasından şöyle dediğini nakletti: Bana Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın develerinin bakıcısı olan Naciye el-Huzai Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a develerinden sakatlananlara ne yapayım? diye sordu. Allah Rasulü bana sakatlanan herbir deveyi boğazlamamı (onun hediyelik kurban olduğunun alameti olan) boynuna gerdanlık olarak asılmış ayakkabısını kanına atmasını sonra da insanlara ondan yesinler diye serbest bırakmasını emir verdi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte ikisi de bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1762; Tirmizi, 910; İbn Mace, 3106; İmam Ahmed, Müsned, IV, 334; İbn Hibban, Sahih, 4023; İmam Malik, Muvatta, I, 380; Humeydi, Müsned, 880; İbn Huzeyme, Sahih, 2577; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, V, 243. Tirmizi: Hadis hasen, sahihtir demiştir. Derim ki: Ancak bunun önemli bir illeti vardır. O da şudur: Malik bu hadisi Hişam'dan, o da babasından mürselolarak rivayet etmiştir.

 

 

 

1683- * ... Bize el-Evzai tahdis etti, bana Abdullah b. Amir tahdis etti, bana Nafi, İbn Ömer (r.a)'den tahdis ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim nafile olarak hediyelik kurban gönderecek olup da sonra bu kaybolur ise arzu ederse onun yerine bir başkasını gönderir, dilerse göndermez ama eğer bu gönderdiği kurbanlık adak ise onun yerine başkasını göndersin."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. 

 

Diğer Tahric: İbn Huzeyme, Sahih, 2579; Darakutni, Sünen, II, 242; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, V, 244; İbn Huzeyme dedi ki: "Eğer haber Sahih ise -ki Sahih olduğunu zannetmiyorum çünkü kalbimde- Abdullah b. Amir el-Eslemi'den yana birtakım tereddütler vardır" demektedir. Derim ki: Hadis çeşitli yollardan merfu olarak gelmiştir. Ancak bu hadisi Malik, Nafi'den, o İbn Ömer'den (Muvatta, 1, 381) mevkuf olarak rivayet etmiş bulunmaktadır. Hadisin illeti budur. Bu sebeple Beyhaki ve başkaları hadisin doğru şeklinin mevkuf olduğunu söylemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

627- Kişi Hac için Ancak Hac Aylarında ihrama Girebilir