HAKİM

el-Müstedrek

ORUÇ

 

578- Şükreden Yemek Yiyen Kişi, Sabreden Oruçlu Gibidir

 

1577- ... Bize Ömer b. Ali el-Mukaddemi tahdis etti, bize Ma'n b. Muhammed el-Gıfari tahdis edip dedi ki: Ben Hanzala b. Ali es-Sedusi'yi şöyle derken dinledim: Ebu Hureyre (r.a)'ı bu el-Baki denilen yerde şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle derken dinledim: "Şükredip, yemek yiyen bir kimse, sabredip (nafile) oruç tutan kimse gibidir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 6486 hasen, garibtir diyerek; İbn Mace, 1764; İbn Hibban, Sahih, 315; İmam Ahmed, Müsned, II, 284. Hadis sahihtir, ileride Müstedrek, IV, 7277'de gelecektir. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim değil de Zehebi şöyle derken yanıimıştır: Bu hadis Buhari ve Müslim'de vardır. Dolayısıyla bunu istidrak etmekte (Müstedrek hadis olarak zikretmekte) açıklanır bir taraf yoktur.

 

 

 

1578- ... Bukeyr b. Abdullah b. el-Eşec'den, o Yezid b. Ebi Ubeyd'den, o Seleme b. el-Ekva (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayakta iken Ramazan ayında bizden dileyen oruç tutar, dileyen oruç açıp bir yoksul yedirecek kadar fidye verirdi. Bu hal: "Sizden her kim bu aya erişirse orucunu tutsun." (el-Bakara, 185) nazil oluncaya kadar devam etti.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir.

 

Diğer Tahric: Hadis hakkında Hakim herhangi bir şey söylememiştir. Muhtemelen bu hadisin her ikisinde de (Buhari ve Müslim'de de) bulunduğunu hatırlamış olmalıdır: Buhari, 4507; Müslim, 1145; Ebu Davud, 2298; Nesai, ıv, 191; Tirmizi, 795; Tabenini, el-Kebir, VII, 6302

 

 

 

1579- ... Bize Abdulaziz b. Ebi Revvad tahdis etti, bize Nafi, İbn Ömer (r.a)'den tahdis ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz Allah hilalleri vakit tayin etme alametleri kılmıştır. Bu sebeple hilali gördüğünüz vakit oruç tutunuz, onu gördüğünüz takdirde oruç açınız. Eğer (bulut ve benzeri bir sebeple) hilali göremeyecek olursanız onun için süre takdir ediniz ve şunu biliniz ki aylar otuz günden fazla değildir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Abdulaziz b. Ebi Revvak ise abid, müçtehit, soylu bir aile mensubu, si ka bir ravidir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 1807; Müslim, 1080; İmam Malik, Muvatta, 1,286; Ebu Davud, 2320; Nesai, IV, 134; İbn Mace, 1654. Ancak kaynaklarda bizzat bu lafızlarla değildir. Hatta onlarda "Allah hilalleri vakit bilme araçları kılmıştır" ibaresi de yoktur. Bu ibare İbn Huzeyme, Sahih, 1936'da vardır.

 

 

 

1580- ... Bana Muaviye b. Salih, Abdullah b. Ebi Kays’dan şöyle dediğini haber verdi: Aişe (r.anha)'yi şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diğer hilalleri dikkatle gözetlemediği kadar çok şaban hilalini dikkatle gözetler sonra ramazan ayı hilalini görünce oruç tutardı. Eğer hava bulutlu olursa (şabanı) otuz gün sayar, sonra oruç tutardı.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü Muaviye b. Salih'ten, İbn Vehb ve başkaları hadis nakletmiştir. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 2325; İbn Hibban, Sahih, 3444; İmam Ahmed, Müsned, VI, 149; Beyhaki,

es-Sünenu'l-Kübra, IV, 206; Darakutni, Sünen, II, 156; İbnu'I-Carud, el-Münteka, 377. Darakutni hadisin Sahih olduğunu belirtmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

579- Ramazan Hilalinin Görüldüğüne Dair Bir Kişinin Şahitliğinin Kabul Edilmesi