HAKİM

el-Müstedrek

CENAİZ

 

534- Cenazelere Dört Tekbir Almak (Suretiyle namazlarını kılmak)

 

1463- * ... Bize el-Heysem b. Cemi! tahdis etti, bize Mubarek b. Fedale el-Hasen'den tahdis etti. O Enes'ten şöyle dediğini nakletti: Melekler Adem'e dört tekbir getirdi. Ebu Bekr de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye dört tekbir getirdi. Ömer de Ebu Bekr'in üzerine dört tekbir getirdi. Suhayb de Ömer'e dört tekbir getirdi. el-Hasen, Ali'ye dört tekbir getirdi. el-Huseyn de el-Hasen'e dört tekbir getirdi. 

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Mubarek b. Fedale ise benzeri cerh edilmeyecek türden zühd ve ilim ehli birisidir. Şu kadar var ki Buhari ve Müslim hıfzının kötülüğü sebebiyle bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Darakutni, Sünen, II, 71. Muhammed b. el-Velid zayıftır diyerek. Derim ki: Darakutni'de hadisi el-Heysem'den rivayet edenler odur. Daha önce onun baş tarafları için İbn Abbas'tan, diğeri de Ubey'den bir şahit olarak zikretmiş idi. Bu hadis de bundan birkaç hadis önce Hakim tarafından kaydedilmiş olduğu gibi bundan sonra İbn Abbas'ın rivayet ettiği hadis de Darakutni'de yer alan bir rivayete göre bazı farklılıklar ve bir kısım uygunluklarla birlikte gelecektir. Zehebi: Mübarek(in rivayetleri) huccet değildir demiştir.

 

 

 

1464- *Bu hadisin bir şahidi de vardır ki bunu bize Ebu Ahmed Bekr b. Muhammed es-Sayrafi Merv'de haber verdi ... Bize el-Furad b. es-Saib el-Cezeri, Meymun b. Mehran’dan tahdis etti. O Abdullah b. Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın son olarak cenazeler üzerine aldığı tekbir sayısı dörttür. Ömer de, Ebu Bekr'e dört tekbir getirdi. Abdullah b. Ömer, İmran'a dört tekbir getirdi. el-Hasen b. Ali, Ali'ye dört tekbir getirdi, el-Huseyn b. Ali, el-Hasen'e dört tekbir getirdi. Melekler de Adem'e dört tekbir getirdi.

 

Ben Furad b. es-Saib'in bu kitabın şartına uygun olmayan ravilerden birisi olduğunu bilmeyecek bir kimse değilim. Ancak ben bunu şahit olarak tahriç etmiş bulunuyorum.

 

Diğer Tahric: Darakutni, Il, 72. Furad sebebiyle hadisin zayıf olduğunu belirterek hadisi metruktur demiştir. Hakim de bu hadisin şahıtlerden olmasından ötürü bu hususta mazeret beyan etmiştir. Hadisi İbnu'I-Arabi, Furad yoluyla tahriç ederek no: 56'da İbn Ömer'in Müsned rivayetleri arasında kaydetmiştir. Ayrıca bk. Hilyetu'l-Evliya, IV, 96

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

535- Cenaze Namazında Fatiha Suresini Okumak Sünnettendir