HAKİM

el-Müstedrek

CENAİZ

 

473- Adem (a.s)'ın Vefatının Kıssası

 

1315- *Bana Ebu Bekr b. Ebi Nasr ed-Dareburdi Merv'de haber verdi. Bize Ebu'l-Muveccih tahdis etti, bize Said b. Mansur ile Ali b. Hucr tahdis edip dediler ki: Bize Huşeyn tahdis etti, bize Yunus b. Ubeyd bildirdi.

Bize Ahmed b. Cafer el-Katii de haber verdi, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti. Bize İsmail, Yunus'tan tahdis etti. O el-Hasen'den, o Utey'den, o Ubey b. Ka'b'dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Adem (a.s) ölüm vakti yaklaşınca çocuklarına dedi ki: Haydi gidin de cennet meyvelerinden bana toplayın. (Nebi) buyurdu ki: Oğulları evden dışarı çıktılar. Melekler onları karşılayarak ey Ademoğulları nereye gitmek istiyorsunuz dediler. Onlar: Babamız bizi ona cennet meyvelerinden toplayalım diye gönderdi dediler. (Melekler) geri dönün, artık sizin bunu yapmanıza gerek kalmadı dediler. Melekler de onlarla birlikte geri dönüp, Adem'in huzuruna girdiler. Havva onları görünce, onlardan dehşete kapıldı ve Adem'e yaklaşarak ona adeta yapışmaya başladı. Adem ona: Benden uzak dur, benden uzak dur. Zaten senin tarafından başıma musibet geldi. Beni Rabbimin melekleriyle baş başa bırak dedi. Melekler ruhunu kabzettiler sonra onu yıkayıp hoş kokularla kokulandırdılar, onu kefenlediler sonra namazını kıldılar. Sonra ona mezar açtılar sonra defnettiler sonra da: Ey Ademoğulları işte ölüleriniz hususunda sizin sünnetiniz (izlemeniz gereken yol) budur. Bu sebeple (böyle bir durumda) hep bunu yapınız dediler."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadis tabiinin ancak bir tek ravisinin bulunduğu türdendir. Çünkü Utey b. Damra es-Sadi'nin, el-Hasen'in dışında bir ravisi bulunmamaktadır. Kanaatimce Buhari ve Müslim bu hadisin başka bir illetinin olduğunu tespit etmişlerdir. Bu da hadisin el-Hasen'den, onun Ubey'den diye rivayet edilerek onun sözkonusu edilmemesidir.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, III, 404; Darakutni, Sünen, II, 71; İbn Ebi Şeybe, Musannef, III, 243; Abdurrezzak, Musannef, 400; Taberani, Evsat, 549; Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, 1, 254; Hakim, Müstedrek, II, 545. Darakutni bu hadisin Ebu Ubey'den mevkuf olarak rivayet edildiğini de zikretmektedir. Eğer Hakim'in zikrettiğine izafe edilecek olursa bu durumda hadiste zahiren tenkitten uzak durmakla birlikte haberin sıhhatinde birtakım tenkitlerde bulunmayı gerektiren bir ihtilaf sözkonusu olur. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

 

 

1316- * ... Bana Amr b. Malik el-Meafiri, Yezid b. Abdullah b. Usame b. el-Hadd’dan haber verdi. O el-Hasen'den, o Ubey b. Ka'b’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Adem oldukça uzun boylu bir adam idi." Sonra uzunca bir hadis zikretti, sonunda da onun şöyle buyurduğunu nakletti: "Beni Rabbimin elçileriyle baş başa bırakınız. Çünkü sen (ey Havva) bunu başıma getirdin. Elçiler canını aldılar, onu üç defa su ve sidr ile yıkayıp, kefenlediler, namazını kılıp defnettiler. Sonra da: İşte bu senden sonra çocuklarının sünnetidir (onlara yapılacak uygulamadır) dediler."

 

Bu hadis Yunus b. Ubeyd'in hadisini illetli bir duruma düşürmemektedir. Çünkü o Medinelilerle Mısırlılara göre el-Hasen'in hadisini daha iyi bilmektedir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, III, 404, bir önceki hadise de bakınız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

474- Sıtma (humma) Günahları Yıkar