HAKİM

el-Müstedrek

SALATU’L-HAVF

 

464- Korku Halinde Akşam Namazını Herbir Grup ile Birlikte Bir Defa Olmak Üzere iki Defa Kılmak

 

1291 - * ... Bize Amr b. Halife el-Bekravi tahdis etti, bize Eş'as b. Abdulmelik el-Humrani, el-Hasen'den tahdis etti. O Ebu Bekre'den rivayet ettiğine göre, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beraberindekilere korku namazı olarak, akşam namazını iki rekih olarak kıldırıp namazdan ayrıldı. Sonra diğerleri gelerek onlara da üç rekıt namaz kıldırdı.

 

Ben Hafız Ebu Ali'yi şöyle derken dinledim: Bu garib bir hadistir. Eş'as el-Humrani bu hadisi ancak bu senetle yazmıştır. Hakim: Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahihtir demektedir.

 

Diğer Tahric: İbn Huzeyme, Sahih, 1368. Hadiste el-Hasen'in ananesi (Ebu Bekre'den an lafzını kullanarak rivayette bulunması) sözkonusudur. Zehebi, el-Bekravi'nin rivayet ettiği hadislerde kısmen münkerlik bulunduğunu söylemektedir. Ebu Bekre'nin, Ebu Davud'un Sünen'inde ve Nesfıl'nin Sünen'inde bunun dışında bir hadisi de bulunmaktadır.

 

 

 

1292- ... Bize Said b. Mansur tahdis etti, bize Cerir b. Abdulhamid, Mansur’dan tahdis etti. O Mücahid'den, o Ebu Ayyaş ez-Zuraki'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Usfan'da idi k. Halid b. el-Velid de müşriklerin başında komutan idi. Öğle namazını kıldık. Müşrikler: Onların bizi fark edemeyecekleri bir zaman geçti. Onların gafil oldukları bir zamanlarını bulduk. Keşke onlar namazda iken üzerlerine bir hamle yapsaydık dediler. Akabinde öğle ile ikindi arasında namazın kısaltılmasına dair ayet nazil oldu. İkindi namazı gelince, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzü kıbleye dönük olduğu halde ayağa kalktı. Müşrikler de onun önünde idi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın arkasında bir saf dizildi. Bu saftan sonra bir başka saf dizildi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükua vardı. Hepsi de rükua vardılar. Sonra Allah Rasulü secde etti ve hemen onun arkasındaki saf da secdeye vardığı halde diğerleri ayakta durup onları korudu.

 

Öbürleri iki secde yapıp da ayağa kalkınca onların arkalarında bulunanlar bu sefer secdeye vardılar. Daha sonra Allah Rasulünün arkasındaki saf öbürlerinin yerine gerisin geri gitti ve hep birlikte rükıl yaptılar. Sonra Allah Rasulünün hemen arkasındaki saf secdeye vardı, diğerleri ise ayakta durup onları korudu. Rasulullah ve onun arkasındaki saf oturunca, diğerleri secde yaptılar. Sonra hep birlikte oturdular, Allah Rasulü onların hepsine selam verdi. O bu şekildeki namazı Usfan'da da kıldı, Suleym oğulları günü de kıldırdı.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1236; Nesai, III, 176; Darakutni, Sünen, III, 60; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra,

III, 256. Hafız İbn Hacer, el-İsabe, IV, 134'te senedi ceyyiddir demektedir. Derim ki: Hadis Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, III, 254'te; İbn Ebi Şeybe, Musannef, II, 465; İmam Ahmed, Müsned, IV, 60; Taberani, Evsat, 1347; İbn Hibban, Sahih, 2876'da yer almaktadır.

 

 

 

1293- ... Bize Hayve b. Şureyh tahdis etti, bize Ebu'l- Esved'in bildirdiğine göre o Urve b. ez-Zubeyr'i, Mervan b. el-Hakem'den şunu tahdis ederken dinlemiştir: Mervan, Ebu Hureyre'ye sordu: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte korku namazını kıldın mı? Ebu Hureyre evet deyince, Mervan: Ne zaman? dedi. Ebu Hureyre şu cevabı verdi: Necid gazvesi yılında (kıldım). Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza yani ikindi namazına kalktı. Onunla birlikte bir grup da kalktı. Bir diğer grup ise sırtları kıbleye dönük olduğu halde düşmana karşı durdu. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tekbir aldı ve hem onunla birlikte olanlar, hem de düşmana karşı bulunanlar da birlikte tekbir aldılar. Sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir defa rüküa vardı, onun arkasındaki grup da rükü yaptı. Sonra kendisi secde yaptı, onun arkasındakiler de secdeye vardı. Diğerleri ise düşmanın karşısında ayakta duruyordu. Sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayağa kalktı, onunla birlikte olanlar da ayağa kalkıp, düşmanların bulunduğu yere gittiler ve onlara karşı durdular. Daha önce düşmanın karşısında bulunan grup gelerek Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olduğu gibi ayakta duruyorken (kendi kendilerine) rükü edip, secde yaptılar. Sonra ayağa kalktılar. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha rüküa vardı, onlar da onunla birlikte rüküa vardı. Allah Rasulü secde yaptı, arkasındakiler de onunla birlikte secde yaptı. Arkasından düşmana karşı duran o grup geldi, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beraberindekiler ile birlikte oturuyor iken rükü ve secde yaptılar. Daha sonra selama sıra geldi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verdi, onlar da birlikte selam verdiler. Böylelikle Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekat, diğer iki grubun her birisini birer rekat namaz kılmış oldu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3035; Nesai, III, 173; Ebu Davud, 1241; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, III, 264; İmam Ahmed, Müsned, II, 320; Tahavi, Müşkilu'l-Asar, i, 314; İbn Hibban, Sahih, 2878; İbn Huzeyme, Sahih, 1361 senedi ceyyiddir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

465- Ölümü Temenni Etmenin Yasak Oluşu